Fermă la Curtişoara, din banii munciţi în Italia

Doi fraţi au investit în zootehnie toţi banii câştigaţi în câţiva ani de muncă, în Italia. Este vorba despre Vernel şi Mihai Pătruică, gorjenii care şi-au făcut o fermă, de peste 300 de mii de euro, la Curtişoara. Aceştia şi-au achiziţionat aproximativ 17 hectare de pământ, peste 40 de bovine, cuşti pentru viţei şi utilaje agricole aduse din Germania. Dacă vreţi să vedeţi ferma acestora urmăriţi, sâmbătă, la Gorj tv, emisiunea “Ora de agricultură”, începând cu ora 10.00.

Vernel şi Mihai Pătruică au lucrat în Italia, în domeniul construcţiilor, câte 15 ani şi respectiv 5 ani. Tot ce câştigau în străinătate trimiteau acasă fratelui mai mic, Liviu, pentru a putea să strângă banii. Când au realizat că se strânsese o sumă frumuşică au hotărât să se întoarcă în Gorj, însă nu cu maşini scumpe şi cu alte fiţe, ci cu dorinţa de muncă.

Împreună au ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să investească banii în agricultură. Astfel, au achiziţionat aproximativ 17 hectare de teren la Curtişoara pentru a-şi amenaja o fermă. În mai puţin de doi ani, de când au rămas în ţară, au reuşit să-şi cumpere peste 40 de bovine şi utilaje agricole de ultimă generaţie. În prezent, investiţia lor depăşeşte 300 de mii de euro. “Am fost primul dintre fraţi care am plecat la muncă în străinătate. Am găsit de lucru în domeniul construcţiilor şi, după 10 ani, l-am convins şi pe fratele meu să vină în Italia. Cum strângeam ceva bănuţi îi trimiteam acasă la fratele nostru mai mic, Liviu. Am renunţat la munca în Italia de aproximativ doi ani şi ne-am apucat de propria noastră afacere. Este mult de muncă, dar noi o facem din plăcere. Zilnic, obţinem cam 100 de litri de lapte pe care îl vindem prin intermediul unui tonomat pe care l-am amplasat în Piaţa Centrală. Acesta l-am cumpărat la preţul de 420 de milioane de lei vechi, însă în momentul de faţă suntem mulţumiţi de cum stau lucrurile”, a declarat Vernel Pătruică.

Fermele din Italia, model pentru gorjeni

Înainte de a-şi începe afacerea, cei doi fraţi au vizitat mai multe ferme din Italia. O mare parte din ideile italienilor le-au pus în practică la Curtişoara. “În timpul cât am stat în Italia ne-am făcut prieteni care aveau ferme mari acolo. Văzându-le, ne-am dat seama că zootehnia este un domeniu în care se merită să investeşti. Astfel, ultima noastră investiţiei realizată aici a fost achiziţionarea unor cuşti pentru viţei. Avem vaci de rasă pe care le montăm artificial şi imediat după ce fată le separăm viţei. Aceştia sunt hrăniţi în cuşti şi astfel, nu devin dependenţi de mama lor. Cuştile le-am adus din Germania, iar pentru fiecare am plătit un preţ de 360 de euro în care sunt incluse şi hrănitoarele. Alimentarea în cuşti cu dispozitive speciale ne-a uşurat foarte mult munca”, a declarat Mihai Pătruică.

Cei doi fermieri spun că zootehnia din Italia este mult mai bine dezvoltată şi datorită faptul că oamenii sunt ajutaţi mai mult de către stat. “Italieni au calculat pentru o vacă un consum zilnic de 5 euro, dintre aceştia 3 euro se subvenţionează de către stat. De asemenea, fiecare fermă din Italia are în incinta sa câte un tanc de combustibil. Litrul de motorină, specială pentru agricultură, este 47 de cenţi, o sumă infimă faţă de preţul combustibilului din România”, a precizat Vernel Pătruică. 

Vizualizări: 336

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: