Dumitru Calotă dă lecţii de apicultură locuitorilor comunei Dăneşti

Dumitru Calotă este un apicultor cu tradiţie din comuna Dăneşti. În peste 30 de ani de activitate a convins zeci de localnici să se apuce de creşterea albinelor. El nu poate concepe să trăiască fără să le audă zilnic zumzăitul şi se bucură atunci când tinerii vin să-i ceară ajutorul. Vasile Simionică, unul dintre “ucenicii săi”, spune că fără sfaturile vecinului său nu ar fi reuşit să-şi amenajeze o stupină. Dacă doriţi să aflaţi cum ajuns cetăţenii din Dăneşti să se apuce de apicultură, urmăriţi sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de agricultură”, începând cu ora 10.00.    

Dumitru Calotă, în vârstă de 65 de ani, este părintele apicultorilor din comuna Dăneşti, satul Brătuia. Acesta are aproximativ 190 de stupi, iar anual obţine între 2000- 3000 de kilograme de miere. Dumitru Calotă a fost pasionat de creşterea albinelor încă din copilărie, tatăl său având zece stupi pentru a asigura miere familiei. În loc să fie speriat de albine la vârsta de câţiva anişori îşi petrecea o mare parte a timpul în mijlocul lor. Cu timpul a ajuns să fie dependent de zumzăitul lor şi să le descopere secretele. Ba mai mult, a împărtăşit experienţa sa tinerilor din comună. Dacă în urmă cu aproape 30 de ani, era singurul apicultor din Brătuia, acum putem spune că majoritatea localnicilor se ocupă de creşterea albinelor. Pentru cei mai mulţi dintre ei, Dumitru Calotă a devenit un exemplu şi un bun profesor. “Pot spune că eu am înfiinţat apicultura în Brătuia. Le-am explicat întâi vecinilor mei care sunt avantajele mierii, iar apoi i-am ajutat să-şi realizeze stupine. I-am învăţat ce trebuie să facă, ba mai mult le-am dat şi câte un stup gratis pentru a-i stimula să le apuce de treabă. M-am bucurat să văd că le place apicultură, iar acum sunt sigur că această activitate va dăinui în Brătuia şi când n-oi mai fi eu”, a declarat Dumitru Calotă.

“Am învăţat apicultură de la vecinul meu”

Vasile Simionică, unul dintre “ucenicii” lui Dumitru Calotă, spune că fără sfaturile acestuia nu ar fi reuşit să devină apicultor. “Am învăţat apicultură de la vecinul meu. La început veneam la dânsul după miere, iar cu timpul m-au atras şi albinele. Eram foarte curios şi de multe ori prindeam câte un roi pentru a-l studia mai bine. Iniţial am pornit la drum cu doi stupi, unul l-am primit de la Dumitru Calotă, iar unul l-am cumpărat. Acum am aproximativ 100 de stupi, iar o parte din miere o valorific. Meseria de apicultor este frumoasă şi aduce beneficii materiale. Recomandat celor care vor să se apuce de creşterea albinelor să ceară sfaturile unui apicultor cu experienţă pentru a avea rezultate”, a declarat Vasile Simionică.

Vizualizări: 313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: