Fermierii gorjeni fug de ajutoarele de minimis din cauza birurilor

Doar şapte gorjeni vor primi ajutoare de minimis pentru animalele de rasă. Asta în condiţiile în care, la prima vedere, sumele alocate de Guvern par a fi foarte atrăgătoare: 2.500 de lei pentru un berbec şi 5.000 de lei pentru o junincă. Fermierii spun că, în realitate, aceşti bani nu fac decât să-i oblige să devină persoane fizice autorizate pentru a suporta noi biruri. Foarte mulţi crescători de ovine se gândesc să renunţe la această activitate din cauza taxelor mari.

Doar şapte fermieri din Gorj, care şi-au achiziţionat berbeci şi juninci de rasă, au profitat de sprijinul financiar acordat de stat. Potrivit conducerii Direcţiei Agricole, suma cerută de judeţul nostru pentru decontarea achiziţiilor depăşeşte 250.000 de lei. „Până la data limită de 10 noiembrie am înregistrat: 5 dosare pentru berbeci de reproducţie din rase specializate (rasa ţurcană) pentru 69 de capete, cu o valoare de 172.500 de lei şi 2 dosare pentru juninci gestante din rasa Angus pentru 17 capete, cu o valoare de 85.000 de lei. Suma maximă acordată pentru un berbec este de 2.500 lei/cap de animal, iar pentru o junincă este de 5.000 de lei/cap de animal”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Pentru a beneficia de acest ajutor de minimis crescătorii de animale de rasă trebuiau să îndeplinească mai multe condiţii, principalele fiind: să deţină un efectiv de minimum 150 de capete şi maximum 1000 de capete femele ovine, iar în cazul crescătorilor de bovine să deţină un efectiv de minimum 3 capete şi maximum 10 capete vaci; în ambele situaţii crescătorii trebuie să menţină animalele în exploataţie pe o perioadă de minimum 3 ani, în primul trimestru urmând să fie verificaţi de reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj. „Am transmis centralizatorul la Ministerul Agriculturii şi urmează fi everificat până la sfârşitul lunii noiembrie. Cel mai târziu până pe data de 20 decembrie, banii vor ajunge în conturile fermierilor”, a declarat Dan Tănăsescu.

Fermier: Birurile sunt prea mari dacă te autorizezi

Conducerea Direcţiei Agricole Gorj consideră că numărul mic al solicitărilor pentru acest ajutor de minimis a fost cauzat de criteriile de eligibilitate pe care trebuiau să le îndeplinească fermierii. La rândul lor, crescătorii de animale spun că nu sunt avantajaţi de ajutoarele de minimis pentru că după aceea statul îşi recuperează de două ori banii. „Nu au fost depuse cereri multe pentru că marii fermierii depăşesc 1000 de oi, iar micii fermieri fug de biruri. Odată primind ajutoarele de minimis pentru 3 ani trebuie să fim în evidenţa Controlului Oficial de Reproducţie, iar toate controalele trebuie plătite de oameni. Fermierii plătesc lucrările acestui oficiu, plătesc pentru identificarea animalelor şi în plus sunt obligaţi să devină persoane fizice autorizate, iar asta aduce noi biruri. De asta s-au aruncat doar foarte puţini fermieri la aceste ajutoare. Întâi devii persoană fizică autorizată, apoi cresc impozitele agricole, apoi vine şi Direcţia Veterinară cu noi biruri. Pentru sângele pe care îl recoltează veterinarii toamna o presoană fizică autorizată trebuie să plătească 10,5 lei/animal, în timp ce o persoană fizică plăteşte o sumă modică”, a declarat Ion Cherciu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine de la Novaci. Acesta a mai precizat că foarte mulţi ciobani sunt tentaţi să renunţe la afaceri. „Birurile sunt foarte mari. Dacă punem pe hârtie şi tragem linie, profitul nostru este zero. Ne-a mai topit şi boala limbii albastre cu exportul. Bine ar fi ca în primăvară, când se încălzeşte vremea, să nu reapară această boală. Dacă se va întâmpla aşa ceva va fi jale pentru ciobani. Până la urmă renunţăm şi la subvenţii, renunţăm şi la oi”, spune Ion Cherciu.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: