Fermierii gorjeni, penalizaţi cu diminuarea subvenţiei

Sute de gorjeni îşi vor primi subvenţia pe pământ diminuată din cauză că au fost depistaţi cu neconformităţi în urma controlului prin teledetecţie. Cei mai mulţi vor fi sancţionaţi ca urmare a supra-declarării de culturi sau pentru că au declarat o suprafaţă mai mare decât aveau în realitate. Fermierii fără probleme de acest gen vor primi în conturi până la sfârşitul lunii octombrie 53,88 de euro/hectar, mai exact un avans de aproximativ 50% din subvenţia pe suprafaţă.

Controlul prin teledetecţie s-a încheiat cu câteva zile înainte a începe efectuarea plăţilor în avans pentru cei care au solicitat subvenţia pe suprafaţă. În acest an, site-ul de teledetecţie a cuprins 2.425 de fermieri din diferite zone ale judeţului, precum: Novaci, Polovragi, Baia de Fier, Crasna, Bumbeşti-Piţic, Roşia de Amaradia, Glogova, Cătunele, Ioneşti etc.

Dintre cei localizaţi prin satelit, doar 35% au fost în regulă. “În urma controlului prin teledetecţie, aproximativ 1700 de fermieri au fost invitaţi la discuţii pentru a se clarifica neconformităţile depistate. Lor li s-au adăugat alţi 379 de fermieri care, deşi nu au fost selectaţi pentru control, au avut parcele de teren în zonele identificate cu probleme. Cele mai multe neconformităţi au constat în declararea unei suprafeţe mai mari decât în realitate sau în supradeclarare de culturi. Au existat şi situaţii în care parcele declarate eligibile, ca având 0,30 hectare, au devenit neeligibile din cauză că s-au dovedit a fi mai mici”, a declarat Mihai Versin, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj.

Aproximativ 50% din subvenţie în avans

Începând cu data de 16 octombrie, APIA Gorj a început efectuarea plăţilor în avans către fermierii care au depus cereri de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă - SAPS 2012. De acest avans vor beneficia toţi fermierii pentru care s-a finalizat verificarea condiţiilor de eligibilitate. Plăţile în cadrul campaniei SAPS 2012 se vor face la cursul de schimb de 4,5383 lei pentru un euro. “Am început efectuarea plăţilor în avans. Până la data de 30 octombrie fermierii vor avea în conturi aproximativ 50% din subvenţie, mai exact 53,88 de euro/hectar. Fermierii depistaţi cu nereguli vor primi o subvenţie diminuată, sancţiunile până ajunge până la excluderea de la plată”, a mai precizat Mihai Versin. 

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: