„Fii prieten cu un tânăr special!”

Asociaţia Umanitară Iunona, înfiinţată de cadrele didactice ale Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tg-Jiu, care are drept scop principal susţinerea şi ajutorarea copiilor cu dizabilităţi, a celor aflaţi în dificultate şi a familiilor acestora, şi-a propus, prin intermediul proiectului „Fii prieten cu un tânăr special!”, proiect finanţat de Primăria Municipiului Tg-Jiu, integrarea tinerilor cu dizabilităţi din ciclul liceal special în viaţa socială a comunităţii, alături de tineri tipici din cadrul liceelor partenere (Liceul Tehnic „Ion Mincu” Tg-Jiu - coordonator prof. Adriana Costreie, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Tg-Jiu - coordonator prof. Eva Bistreanu, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Tg-Jiu - coordonator bibliotecar Cristina Iriza).

„Şi tinerii cu dizabilităţi au nevoie de prieteni la fel ca şi ceilalţi tineri, dar cunoaşterea oamenilor şi legarea relaţiilor de prietenie poate fi dificilă. Cunoaşterea îi poate aduce mult mai aproape, anulează prejudecăţile, lasă loc liber nevoii de iubire şi înţelegere pe care suntem întotdeauna dispuşi să le dăruim. Pentru majoritatea tinerilor cu dizabilităţi accesul la viaţa socială a comunităţii este destul de limitat, de aceea aceştia sunt dornici să cunoască oameni noi, să socializeze cu aceştia, să lege prietenii, să-şi petreacă timpul liber împreună. Pentru toate acestea au nevoie de oameni cu suflet, care pot vedea dincolo de dizabilitate, şi în acelaşi timp de resurse materiale, care să le permită să meargă împreună la o pizza, să vadă un film la cinematograf sau o piesă de teatru, să străbată cărări de munte într-o excursie”, spune d-na profesor Sgondea Simona, preşedinte al Asociaţiei Umanitare Iunona.

De aceea, prin intermediul acestui proiect, prima activitate a fost „O seară cu prieteni, pizza si poveşti”, în cadrul căreia cei 60 de tineri participanţi au mers împreună într-un restaurant din orașul Tg-Jiu, unde au comandat pizza și suc. În așteptarea comenzii, tinerii au discutat, au ascultat muzică, au dansat, au făcut poze, astfel reușind să se cunoască mai bine. Atmosfera a fost destinsă și toți participanții s-au simțit foarte bine. Seara a continuat cu dans, fiecare tânăr fiind încurajat să execute câteva mișcări în fața celorlalți. Toți au fost primiți cu urale, aplaudați, și astfel acest moment s-a transformat într-unul deosebit.

Pe data de 21 noiembrie 2017, cei 60 de tineri, însoţiţi de profesorii coordonatori, au mers împreună la Cinema City Tg Jiu, unde au vizionat filmul ”Familia Monstrulescu”, filmul fiind un mod de relaxare, de informare, de cultivare şi de socializare cu ceilalţi. Tinerii au socializat înainte de intrarea la film, au servit popcorn şi suc, s-au plimbat în grup prin Mall Tg Jiu, în funcţie de prieteniile legate. În drum spre cinematograf au împărţit fluturaşi cu îndemnul „Fii prieten cu un tânăr special!”.

Proiectul a continuat cu activitatea „Teatru cu aromă de prietenie”, desfăşurată la Teatrul ”Elvira Godeanu” Tg-Jiu, unde cei 60 de tineri au vizionat piesa ”Bigamul”, în regia lui Cristian Ioan. Spectacolele de teatru sunt importante în viața tinerilor datorită faptului că îi introduc în lumea unei arte frumoase, plină de idei și inspirație, piesa vizionată fiind foarte apreciată de aceştia. Pentru tineri teatrul a reprezentat o formă de divertisment sau de petrecere a timpului liber, având un important rol in dezvoltarea, educarea, formarea personalității pe plan afectiv, cognitiv, estetic, fiind totodată un mijloc de socializare.

„Cu prietenii la munte”, o excursie de o zi la Rânca, desfăşurată pe 19 decembrie 2017, a reprezentat ultima activitate din cadrul acestui proiect. Tinerii au socializat pe drumul spre munte în microbuze, cât şi pe tot parcursul zilei. Acolo s-au dat cu săniuţa, au făcut întreceri, s-au jucat cu zăpadă, s-au simţit minunat. Au servit masa împreună într-un restaurant de pe pârtie, un spațiu care impune anumite reguli de comportament, însă tinerii cu dizabilităţi s-au descurcat minunat, fiind ajutaţi de ceilalţi tineri atunci când au avut nevoie. Putem afirma cu certitudine că această excursie a fost o experienţă de neuitat.

Având în vedere că scopul Asociaţiei Umanitare Iunona constă în susţinerea şi ajutorarea copiilor cu dizabilităţi, şi prin intermediul acestui proiect întreaga echipă, formată din Preşedinte - prof. Sgondea Simona, prof. Nicu Baiu - Director al C.S.E.I. Tg Jiu, prof. Vlădoiu Adela, prof. Bogdan Roxana, prof. Toma Mihaela şi bibliotecar Ţacu Mihaela, şi-a propus să contribuie la realizarea acestui deziderat.

Echipa de proiect mulţumeşte Primăriei Municipiului Tg Jiu pentru această minunată şansă oferită tinerilor cu dizabilităţi şi speră ca legăturile de prietenie create între tineri să dăinuiască în timp! De asemenea îşi doresc să crească gradul de sensibilizare şi implicare a comunităţii locale în sprijinirea integrării tinerilor cu dizabilităţi şi schimbarea percepţiei comunităţii faţă de aceştia. (A.A.)

Vizualizări: 740

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: