Filip va fi luat la întrebări de procurori despre inadvertenţele din declaraţia de avere

Primarul oraşului Rovinari, democrat-liberalul Dorin Filip, va fi nevoit să meargă toamna aceasta la parchet şi să explice cum de nu a trecut în declaraţia sa de avere un BMW şi salariul soţiei. Ancheta e demarată la solicitarea Agenţiei de Naţionale de Integritate, edilul având justificări pentru neconcordanţele din documentul completat de el în cursul anului trecut.
Agenţia Naţională de Integritate a cerut ieri sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în cazul edilului Dorin Filip. Primarul a fost reclamat de cotidianul loal Gorj Domino la ANI despre faptul că a omis să treacă în declaraţia de avere veniturile soţiei şi un autoturism marca BMW. Inspectorii de integritate au verificat situaţia lui Filip şi au constatat că declaraţia de avere din 7 iulie 2008 depusă de acesta "nu corespunde realităţii, datele conţinute în acest document fiind incomplete şi inexacte". Astfel, inspectorii de integritate susţin că, la rubrica "Bunuri mobile", edilul a trecut trei maşini "Dacia Papuc" însă, în realitate, el deţine o Dacia 1304 şi un BMW 318 "care nu este înscris în declaraţia de avere". La rubrica "Venituri din salarii", Filip nu a trecut veniturile realizate de soţia sa, Maria, care este asociat şi administrator la SC Crimfyl Impex SRL. În plus, la rubrica "Imobile", Filip trece "eronat" o suprafaţă de 432 de metri pătraţi aferentă unei case de locuit, în realitate aceasta fiind mai mică, de doar 288 de metri pătraţi. 
 În opinia inspectorilor de integritate, "aspectele menţionate" constituie indicii temeinice că Filip ar fi comis un fals în declaraţii, astfel că au decis sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. "Având în vedere faptul că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul FILIP DORIN a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări", se arată în comunicatul ANI.

 Filip se apără

 Primarul Dorin Filip spune că şi-a rectificat la timp declaraţia de avere pe anul 2008, numai că nu a ştiut că trebuie să trimită un exemplar şi la Agenţia Naţională de Integritate. El afirmă că este gata să ofere explicaţiile de rigoare procurorului care se va ocupa de acest caz. "Ce pot să ascund, că nu sunt ca alţii care au miliarde în străinătate şi nu-i întreabă nimeni de nimic. Nu aveam ce să ascund, mai ales că soţia a avut venituri de 5.000 de lei pe tot anul la firmă, că are salariul minim, ca să-i meargă vechimea, iar despre BMW nu pot decât să vă spun că l-am vândut unei rude şi nu l-am mai radiat eu de pe numele meu. Eu credeam că Daciile papuc sunt pe numele meu, dar, între timp, soţia le-a trecut pe firmă şi de aici neclarităţile astea. Eu am dat o declaraţie rectificativă ulterior, dar n-am ştiu că trebuie să o trimit şi la ANI. Asta e, am fost reclamat, o să dau răspunsuri la Parchet şi cred că lucrurile se vor lămuri fără probleme", afirmă primarul oraşului Rovinari.
 Dorin Filip este membru PDL şi este primar la al doilea mandat. Anterior, acesta a fost om de afaceri, afaceri pe care le-a trecut pe numele soţiei după preluarea funcţiei publice.


Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: