Firma Consiliului Local Târgu Jiu se împrumută la bănci

Societatea Edilitara Public SA, al cărei acționar unic este Consililiul Local Târgu Jiu, vrea să se împrumute la bănci. Conducerea societății vrea să contracteze o linie de credit în valoare de 2 milioane de lei și a solicitat acționarului aprobare în acest sens.

Conform primarului Marcel Romanescu, sunt cel puțin trei motive pentru care Edilitara vrea să se împrumute. Unul dintre acestea ar fi că societatea abia mai face față cheltuielilor curente, pentru că sunt lucrări executate și servicii prestate pentru care nu a încasat banii aferenți, inclusiv de la primăria Târgu Jiu, pentru recuperarea cărora a inițiat acțiuni în instanță.

Un alt motiv ar fi acela că are în plan să cumpere noi utilaje, iar cel de-al treilea ar fi că acești bani ar putea ajuta societatea atunci când intenționează să participe la licitații.

Solicitarea societății va fi supusă aprobării Consiliului Local în ședința ordinară de joi, 25 aprilie. Autoritățile locale din Târgu Jiu spun că au fost de acord ca Edilitara Public SA să contracteze acel credit, dar cu o condiție. Adică să se angajeze că returnează banii unității bancare în termen de 15 luni, adică până la data de 13 august 2020. ”Banii de funcționare sunt în acest moment asigurați, dar vor să se mai doteze, să mai cumpere anumite utilaje. N-am putut în 2019, mai ales cu reducerea aceasta de buget, să le mai asigurăm noi banii pentru cumpărarea unei măturători, unui alt utilaj. Ei au făcut o solicitare pentru contractarea unui credit, însă ținând cont de faptul că nu au contract cu noi decat până în vara lui 2020, le-am spus să treacă acolo, ca și condiție, achitarea în totalitate a creditului până la finalizarea contractului cu primăria. În condițiile în care nu invocam termenul acesta de 15 luni, puteau să ia creditul și să nu-l achite. Și atunci ar fi rămas tot creditul pe spatele Consiliului Local și al primăriei”, a declarat Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

Conform datelor din proiectul de hotărâre, contractarea liniei de credit nu va fi garantată de autoritățile administrației publice locale și nu va afecta datoria publică locală. Din referatul întocmit de Direcția Economică reiese că societatea avea la finalul anului 2018 datorii de aproape 6 milioane lei, din care aproape 2 milioane lei reprezentau bani datorați bugetului general consolidat. De asemenea, tot la finalul anului trecut, societatea avea creanțe de încasat în sumă de aproximativ 7 milioane lei.

Vizualizări: 1,095

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: