FNME cere scheme de sprijin pentru captarea carbonului

Sfârșitul energiei pe cărbune pare tot mai aproape, iar liderii sindicali din zona Olteniei fac eforturi pentru a salva ce se mai poate.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîvulescu, cere Comisiei Europene scheme de sprijin pentru stocarea carbonului, astfel încât energia pe cărbune să devină una curată. “Politica de reducere a energiei pe cărbune în partea estică a Europei să țină cont de indicatorul de poluare Carbon Intensity. România plătește din greu emisiile de CO2, dar importa energie din cărbune din afara U.E. (fără taxe). Importurile de energie electrică ale statelor UE din sistemul EU‭-ETS (unde ‬se ‭ ‬plătește ‭ ‬taxa ‭ ‬de ‭ carbon) au crescut de la 3 ‬TWh ‭ ‬în ‭ ‬2017 ‭ ‬la ‭ ‬21 ‭ ‬TWh ‭ ‬în ‭ ‬2019. Aceste i‭mporturi provin din ță‬ri unde taxa de carbon este 0. Emisiile totale asociate acestor importuri sunt ‭ ‬de ‭ ‬26 ‭ ‬milioane ‭ tone de CO2, echivalentul întregii producții de energie electrică din ‬cărbune a Italiei.‭ ‭Soluția: taxă de carbon la electricitatea care intră în U.E. ‭Întrucât suntem interesați de siguranța sistemului energetic european și de politica de mediu europeană, pentru ca energia pe cărbune să fie o energie nepoluantă, vă solicităm aprobarea unor scheme de sprijin europene pentru instalațiile de captare și ‬stocare a carbonului pentru aceste centrale”, se arată în adresa semnată de președintele FNME.

Și liderii Cartel Alfa au luat calea Bruxelles-ului, pentru a transmite mesajul lor privind necesitatea de a fi găsită o alternativa de salvare a mineritului care sa înlocuiască decizia de închidere, ce se poate dovedi nociva atât pentru întreaga zona gorjana cât și pentru economia românească. Din Gorj au plecat Alin Bobi Munteanu și Gore Vărtan.

Vizualizări: 2,007

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: