Fondul Naţional Suveran rus îşi lichidează toate activele în dolari

Fondul Suveran Naţional (FSN) rus a decis să-şi lichideze toate activele în dolari, ceea ce înseamnă o creştere a ponderii euro, yuanului chinez şi aurului în portofoliul pe care-l deţine, anunţă joi ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov, relatează Reuters.

Moscova şi-a redus deja activele denominate în dolari, în urma impuneri unor sancţiuni americane după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

”La fel ca Banca centrală, am decis să reducem investiţiile FSN în active în dolari”, a anunţat Siluanov la Forumul Economic Internaţional de la Sankr Petersburg.

În urma acestor schimbări, care ar urma să intre în vigoare peste o lună, Fondul rus va deţine 40% active denominate în euro, 30% în yuani, 20% în aur şi 5% în yeni şi lire sterline, precizează ministrul.

 
 

Această schimbare implică vânzarea unor active în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari (32,9 miliarde de euro), estimează Banca ING.

Fondul suveran rus, alimentat din venituri petroliere şi menit iniţial să susţină sistemul naţional rus al pensiilor, deţinea, la 1 mai, un portofoliu în valoare totală de 185,9 miliarde de dolari.

El deţine o parte a rezervelor de schimb valutar şi de aur ale Rusiei, care reprezentau la 27 mai 600,9 miliarde de dolari.

Tim Ash, de la BlueBay Asset Management, consideră că acest anunţ transmite, înainte de toate, un semnal Washingtonului, înaintea primei întâlniri a preşedintelui rus Vladimir Putin cu omologul său american Joe Biden, prevăzută la 16 iunie, la Geneva.

Vizualizări: 574

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: