Avion de linie, deturnat pentru o arestare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă "un incident grav şi periculos" şi a cerut "o anchetă internaţională", relatează France Presse.

"Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor" la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter şeful Alianţei Nord-Atlantice.

Avionul Ryanair deviat de Belarus efectua un zbor între Grecia şi Lituania, două ţări membre ale NATO. Mai multe guverne europene au condamnat duminică arestarea de către autorităţile belaruse, pe aeroportul din Minsk, a lui Roman Protasevici, după ce acestea au forţat aterizarea avionului în care se afla opozantul şi care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept "un act de terorism de stat". El a scris pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre "sancţiuni imediate" împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului "nu poate rămâne nepedepsită".

Franţa a denunţat la rândul său "deturnarea" avionului de către autorităţile din Belarus şi a cerut "un răspuns ferm şi unit" al celor 27 de state membre ale UE.

"Deturnarea de către autorităţile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm şi unit al europenilor", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

De asemenea, Germania, prin vocea unui înalt oficial al Ministerului de Externe, a cerut "o explicaţie imediată" de la Belarus.

Anterior, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un "act abject" din partea Belarusului. Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici.

Canalul de Telegram de opoziţie Nexta din Belarus a anunţat duminică faptul că unul dintre foştii săi colaboratori a fost reţinut după aterizarea de urgenţă la Minsk a avionului civil în care se afla şi care se îndrepta spre Vilnius, denunţând o nouă măsură de represiune din partea regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste".

Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Vizualizări: 1,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: