Fonduri pentru eficienţa energetică

Companiile industriale private din judeţ, mai mult sau mai puţin afectate de criza economică, pot primi consultanţă pentru programul UE/BERD Energy Efficiency Finance Facility (EEFF), printr-o misiune a acestuia care se va desfăşura la Târgu-Jiu, între 14 şi 19 martie 2010.

EEFF este o linie de credit pe bază de granturi înfiinţată de Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, administrată în Romania de către Tractebel Engineering SA.Mark Velody, manager de proiect în cadrul EEFF, spune că la Târgu-Jiu va fi prezentă săptămâna viitoare Carmen Pavel, senior consultant in cadrul programului UE/BERD EEFF: „Consultantul nostru va fi disponibil pentru întâlniri cu directori generali şi directori economici ai companiilor industriale private din judeţ, interesati să investească în domeniul eficienţei energetice. Consultanţa tehnică gratuită este asigurată de Tractebel Engineering SA, care ajută la identificarea soluţiilor tehnice pentru reducerea costurilor cu energia şi pregăteşte studiul bancabil necesar băncii în procesul de evaluare a dosarului de împrumut” Astfel, companiile industriale gorjene din sectorul privat pot împrumuta până la 2,5 milioane EUR de la una din băncile participante, pot investi banii în eficienţă energetică, având consultanţă tehnică gratuită sau pot primi un grant de 15% (până la 375,000 EUR) la finalizarea investiţiei.

Investiţii eligibile

Printre tipurile de investiţii eligibile pentru EEFF se numără cele care micşoreaza consumul (sau consumul specific) de energie  de tipsisteme de cogenerare, reabilitarea cazanelor, înlocuirea cazanelor vechi cu cazane performante, îmbunătăţirea proceselor tehnologice, îmbunătăţirea distribuţiei aburului (recuperarea condensului), recuperarea căldurii din procese tehnologice, automatizări şi sisteme de control sau sisteme eficiente de iluminat. Pe de altă parte, nu sunt eligibile investiţiile greenfield (o fabrică nouă),   investiţiile în energie regenerabilă (hidro, eolian) sau investiţiile neperformante (cu <20% economie energie, cu sau rată internă de rentabilitate <10%). Velody mai precizează că Tractebel Engineering (Belgia) este membră a grupului internaţional GDF-SUEZ, prezentă de 12 ani pe piaţa din <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Romania şi din străinătate: „Tractebel Engineering şi-a propus să fie o companie românească de vârf în furnizarea de servicii de proiectare şi consultanţă în domeniile energie şi infrastructură, din România şi din străinătate. De aceea, stabileşte parteneriate de lungă durată cu clienţii companiei, pe care îi susţine în atingerea obiectivelor acestora de competitivitate, siguranţă şi protecţie. În acelaşi timp, echipele multidisciplinare Tractebel Engineering oferă soluţii tehnologice inovatoare care combină performanţele tehnice şi economice, datorită unei abordări complexe şi experienţei în proiectare şi consultanţă atât a companiei, cât şi a grupului din care face parte”. Informaţii suplimentare despre programul UE/BERD EEFF se pot obţine pe adresa  http://www.eeff.ro, iar despre Tractebel Engineering pe http://ro-ro.engineering-gdfsuez.com/welcome.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: