Fonduri pentru fermierii care se mută în zona de munte

Un miliard de euro pot obţine fermierii care locuiesc în zona de munte. Legea Muntelui, intrată în vigoare recent, le oferă românilor subvenţii şi ajutoare consistente. La nivelul judeţului Gorj, primarii din zona de nord au fost deja instruiţi şi au dezbătut această lege. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a explicat facilităţile aduse de această lege.

Reporter: Ce le-aţi transmis primarilor din zona de munte care au participat la această întâlnire?

Dan Tănăsescu: Am convocat cei 12 primari care sunt implicaţi direct în Legea 197, apărută în 20 iulie, respectiv Legea Muntelui. Aceştia sunt primarii localităţilor implicate, partea de nord a judeţului, care se încadrează în această lege. Judeţul Gorj este cuprins în cele trei categorii de munţi. Sunt 12 localităţi. Am făcut o dezbatere a acestei legi pentru că, în 90 de zile, apar normele de aplicare a acestei legi. Am ţinut să aflăm unele păreri ale acestor edili. Ne-am notat unele sugestii, nişte propuneri pe care le vom înainta Ministerului Agriculturii.

Rep.: Cum poate să ajute această lege fermierii din Gorj?

D.T.: Poate să-i ajute enorm. În decurs de 10 ani, Ministerul Agriculturii va aloca un miliard de la bugetul de stat pentru dezvoltarea anumitor localităţi, sprijinirea producătorilor pentru obţinerea de certificate de produs montan, ecologic. Avem un producător la Tismana care produce dulceaţă de trandafiri, sirop de afine, dulceaţă de mure. Au fost trimise la Agenţie. Aşteptăm rezultatele să vedem dacă s-au încadrat. S-au făcut analizele undeva în Ardeal. O altă facilitate este atragerea familiilor tinere în zonele de munte. Aceia care îşi creează gospodării şi cresc animale. La un echivalent de cinci unităţi vită mare, sunt scutite de impozitul agricol şi de impozitul pe venitul agricol timp de cinci ani de la înfiinţare. Specialiştii agricoli, medicii, profesorii care se retrag în zona montană, timp de cinci ani vor primi o primă de instalare şi sprijin financiar pentru cumpărarea şi construirea de locuinţe. Se va putea reface infrastructura pentru a putea ajunge în zonele de munte unde se află stânele. Se vor înfiinţa centre de prelucrare a cărnii în zonele montane. Se poate înfiinţa colectarea, prelucrarea lânii, se pot înfiinţa stâne în zona montană.

Rep.: Care sunt următorii paşi?

D.T.: Toţi edilii au marşat la această lege şi au spus că este binevenită. Rămâne să mai apară şi normele de aplicare, iar apoi vom vedea ce vom avea de făcut. Urmează să ne deplasăm în teritoriu şi să le spunem oamenilor despre această lege. Vom discuta cu fermierii din zonă. Vom avea întâlniri fructuoase cu fermierii, cu sprijinul primarilor din zonă. 

Vizualizări: 582

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: