Ruşeţ: Am finalizat opt cariere din zece

Ion Ruşeţ, consilier al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a vorbit într-o emisiune la Radio Omega despre controlul pe care îl face în această perioadă în carierele miniere. Ruşeţ conduce o comisie care verifică în ce măsură sunt luate măsurile de natură socială pentru perioada sezonului rece. Acesta admite că sunt probleme, dar nu vrea să vorbească despre acestea înainte de a prezenta un raport în directorat.

Reporter: Ce verificări faceţi în această perioadă în carierele miniere?

Ion Ruşeţ: Conduc o comisie a Complexului Energetic Oltenia, care evaluează la nivelul fiecărei cariere, alături de conducerea carierei respective, alături de sindicatele constituite la nivelul carierei, pregătirea de iarnă în ceea ce priveşte condiţiile sociale şi mă refer la drumurile de acces, la cabinele de excavatoare, la vestiare, la echipamentul de lucru pentru iarnă, la transportul în cariere. Sunt mai multe aspecte pe care le urmărim.

Rep.: Când va fi finalizat acest control?

I.R.: În momentul de faţă vă anunţ că am finalizat opt cariere din zece. Mai avem în cursul săptămânii viitoare, probabil marţi şi miercuri, carierele Jilţ Nord şi Jilţ Sud. Comisia va prezenta Directoratului un raport, cel mai probabil în trei-patru zile de la finalizarea vizitelor în teren, în aşa fel încât până la finalul primei decade din octombrie să se ia o decizie.

Rep.: Care ar fi primele concluzii?

I.R.: Sunt probleme, dar ar fi incorect din partea mea să le fac publice, înainte de raport.

Rep.: Vor fi decapitate conducerile unor cariere?

I.R.: Nu este competenţa mea, nu este competenţa comisiei, noi constatăm stadiul în care se află aceste pregătiri pentru iarnă, vom propune măsuri Directoratului pentru îndreptarea situaţiei, iar Directoratul va dispune luarea acelor măsuri sau a altora. Vor fi făcute eforturi pentru îndreptarea problemelor.

Rep.: Nu vi s-a părut inuman ca mai mulţi muncitori să fie transportaţi cu o dubă fără prelată, să stea pe nişte băncuţe de lemn?

I.R.: Mijloacele de transport în carieră sunt mixte, transportă şi lucrători, şi materiale. Acolo sunt maşini grele, cu tracţiune 6x6, pentru că sunt totuşi drumuri de carieră. Am avut discuţii şi pe această temă, am vizualizat majoritatea mijloacelor de transport din carieră. Recunosc că sunt ceva probleme, le vom prezenta Directoratului, le-am discutat la faţa locului inclusiv cu reprezentanţii prestatorilor, a conducătorilor auto care erau acolo. Am avut discuţii preliminare cu Directoratul şi vă asigur de disponibilitate fără limite în a rezolva problemele sociale ale lucrătorilor pe acest capitol.

Vizualizări: 2,142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: