Fost ministru, la închisoare

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, faptă săvârșită pe vremea când era director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea.

Magistrații instanței supreme au redus cu un an pedeapsa aplicată lui Fuia prin decizia din octombrie 2015 a Curții de Apel București.

De asemenea, ÎCCJ a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de trei ani de închisoare aplicată inculpaților Daniel State, cumnat al lui Fuia, Dragoș Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, și Constantin Oprișan, executor judecătoresc, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Cei trei primiseră câte trei ani cu executare prin decizia Curții de Apel București.

ÎCCJ a înlăturat măsura confiscării de la cei patru inculpați a sumelor de câte 60.987,50 lei și a ridicat sechestrul instituit pe bunurile imobile aflate în proprietatea precum și asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ale acestora deschise la unitățile bancare din România.

Potrivit DNA, Stelian Fuia, în calitate de director la Stațiunea Fundulea (în perioada 1 martie 2005 — 15 decembrie 2007), în înțelegere cu Daniel State, Dragoș Paraschivoiu și Constantin Oprișan, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulate în perioada mai — decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitație, a respectivelor imobile din patrimoniul statului.

Licitația a fost organizată de executorul judecătoresc Constantin Oprișan la 19 decembrie 2005.

În acest mod, s-au obținut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals, reprezentată de Daniel State, cu suma de aproximativ 175.000 lei, precum și în împroprietărirea frauduloasă a lui Dragoș Paraschivoiu.

Prejudiciul adus statului român și nerecuperat este de peste 1,6 milioane lei, echivalent a aproape 360.000 euro.

Procurorii mai susțin că fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele.

După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera Agrochemicals.

Avantajele patrimoniale obținute în acest mod de firmă s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui Daniel State și al soției acestuia (cumnat și soră ai lui Fuia Stelian), asociați la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului. (A.P.)

Vizualizări: 566

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: