Fost ortac din Valea Jiului, rătăcit la Rânca pe munte

Echipele de căutare montantă au intrat din nou în alertă de luni seara după ce au fost anunţate despre rătăcirea în zona Rânca a unui bătrân de 72 de ani. Fost miner, turistul pasionat de munte provine din Valea Jiului şi a fost salvat de o lanternă cu care a semnalat din când în când poziţia în care se află, fiind reperat în cele din urmă de către salvamontişti. 
Tiberiu Adolf Feornolend are 72 de ani, este din Petroşani şi la sfârşitul săptămânii trecute a plecat de acasă, de unul singur, într-o drumeţie pe munte. Luni, pe când se afla la câţiva kilometri de staţiunea Rânca, a anunţat la 112 că se află blocat pe o stâncă şi nu mai ştie încotro să se deplaseze. Ani de zile a lucrat în bazinul Motru, la Roşiuţa, iar din 1988 a ieşit la pensie, iar de mai bine de două decenii, după ce s-a mutat în Valea Jiului, şi-a propus să ajungă de la Petroşani la Rânca pe jos. Acum s-a încumetat să parcurgă acest traseu, numai că, spre ghinionul său, a greşit drumul, fiind nevoit să ceară ajutorul salvamontiştilor pentru a evita alte necazuri.
 Bătrânul dă vina pentru situaţia în care a ajuns pe un cioban care l-ar fi derutat atunci când l-a întrebat despre traseul corect. "M-am luat după un cioban, care m-a sfătuit prost. Am crezut că el ştie muntele, dar mai bine nu îl băgam în seamă. Mi-a spus că traseul marcat nu e bun şi am mers pe unde a spus el. Am ajuns într-o zonă stâncoasă, cu multă vegetaţie, din care nu mai puteam ieşi decât dacă îmi abandonam rucsacul şi cortul, ceea ce nu aveam de gând să fac. Aşa am ajuns să sun în cele din urmă la 112 şi să spun că trebuie să vină să mă salveze cineva", spune bătrânul.

 Căutări de-o noapte şi mulţumiri pentru salvatori

Circa 20 de poliţişti, jandarmi şi salvamontişti au pornit luni seara în căutarea turistului, bătrânul fiind localizat marţi dimineaţa, în jurul orei 1.30, într-o zonă de pe Valea Dâlbanului, la cota 1900, în apropierea locului în care au fost găsite hainele lui Costea Velcev, băiatul de 7 ani dispărut în urmă cu o lună din staţiune. Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a declarat că operaţiunile de recuperare a bătrânului au fost îngreunate nu doar de terenul extrem de accidentat, ci şi de întuneric şi de temperaturile scăzute de pe munte. "Dumnealui a rămas fără baterie la telefon, dar a avut norocul că era cât de cât echipat pentru munte şi, în plus, a avut o lanternă cu care semnaliza din când în când, şi ăsta a fost un mare avantaj. Noi ne-am făcut baza la cota 2000 şi de acolo am coborât şi l-am recuperat", a menţionat Cornoiu, operaţiunile de salvare încheindu-se ieri dimineaţă în jurul orei 6.00.
 Tiberiu Adolf Feornolend a rămas la cabana Salvamont de la Rânca, refuzând să meargă la spital, bătrânul spunând doar că doreşte să doarmă cât mai mult, pentru a se odihni. "Sunt nişte oameni minunaţi toţi cei care au venit după mine. Păi eram gata să mă culc pe munte, că nu mai mă gândeam eu că vine cineva după mine la 1 noaptea. Au venit salvamontiştii şi m-au luat de acolo şi apoi m-am întâlnit şi cu poliţiştii şi jandarmii, nişte oameni de toată isprava pentru că au venit şi m-au ajutat. N-am să uit niciodată ce au făcut pentru mine, e excursia vieţii mele, dar singur n-o să mai plec niciodată pentru că e sinistru pe munte să fii într-un loc pustiu. Cât am mers eu de la Petroşani la Rânca pe munte nu am întâlnit pe nimeni pe munte, până la ciobanul ăsta. Am vorbit singur, m-am mai întâlnit cu căţei de-ai ciobanilor, dar cu oameni nici vorbă", a spus bătrânul, care ieri i-a invitat pe salvatorii lui să-l viziteze la Petroşani dacă au ocazia să treacă pe la poarta casei lui. Locul în care s-a rătăcit acesta este apropiat de zona în care au fost găsite resturile umane şi hăinuţele identificate ca fiind ale lui Costea Velcev, băiatul de 7 ani din Constanţa, dispărut în urmă cu o lună de la o cabană din Rânca.

 Sfaturi şi recomandări

 Poliţiştii şi salvamontişii le recomandă celor interesaţi să plece pe munte să respecte traseele marcate şi să nu se abată de la acestea. De asemenea, studierea prognozelor meteo, a hărţilor şi plecarea în grupuri de minim 3 persoane sunt alte lucruri pe care turiştii ar trebui să nu le ignore pentru a nu trece prin păţaniile bătrânului din Valea Jiului. " Muntele nu înseamnă numai frumuseţe şi distracţie, el poate reprezenta, de asemenea, şi un pericol pentru cei care nu respectă câteva reguli elementare de protecţie : -Înainte de a pleca în excursie sau drumeţie pe munte documentaţi-vă asupra itinerariului, situaţiei întreţinerii marcajelor şi asupra prognozei meteo ; -Nu plecaţi pe munte fără echipamentul adecvat anotimpului, preferabil culori stridente care să nu se regăsească în natură ; -Nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel puţin una să cunoască temeinic zona respectivă; - Nu consumaţi băuturi alcoolice, acestea diminuează capacitatea de efort; - Nu vă abateţi de la traseul stabilit, evitaţi scurtăturile şi respectaţi marcajele turistice; -Informaţi cabanierul asupra traseului pe care doriţi să-l urmaţi ; - Trusa medicală minimă nu trebuie să lipsească din rucsac; - Nu uitaţi să vă informaţi din timp asupra telefoanelor utile din zonă: poliţie, salvamont, salvare", sunt doar câteva din sfaturile pe care le dau cei care în ultimele săptămâni au colindat Rânca în lung şi-n lat pentru a căuta persoane dispărute.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: