Fost premier, după o vizită acasă la Brâncuși: E aproape în paragină

Ansamblul lui Brâncuși e aproape în paragină! Aceasta a fost impresia fostului premier Dacian Cioloș după o vizită în parcul care găzduiește capodoperele lui Constantin Brâncuși. A rămas dezamăgit că lucrările nu par îngrijite și nici nu sunt puse în valoare așa cum ar merita.

Dacă moștenirea lăsată la Târgu Jiu de titanul de la Hobița ar fi fost în altă țară din Europa, aceasta ar fi atras zeci de mii de turiști, a susținut Dacian Cioloș. În Gorj, lucrările par mai mult izolate, a continuat fostul premier: “O resursă esențială pe care o are Târgu Jiul este Ansamblul Brâncuși care nu este pus în valoare. E lăsat în paragină aproape. Alte orașe din Europa, să aibă jumătate din ce are Târgu Jiul, ar fi mii, zeci de mii turiști care ar veni aici. Aproape că e o impresie că autoritățile nu sunt interesate să vină turiști. Preferă să țină lumea în izolare”.

După o plimbare pe Aleea Brâncuși, Dacian Cioloș le-a transmis autorităților locale că nu este suficient să le interzică turiștilor să atingă operele. Ar trebui să se implice mai mult în protejarea și promovarea acestora. „Aici e o parte a ceea ce Brâncuși și-a dorit, ca lucrările să nu fie doar expuse, ci și accesibile și oamenii să le poată nu doar vedea, ci și atinge. Am văzut că Poarta Sărutului, evident că, în timp, se degradează și trebuie să fim atenți. Cred că rostul patrimoniului este să fie pus în valoare. Nu e suficient să-l protejăm, izolându-l de oameni, ci dându-i valoare. Nu cred că este suficient pus în valoare. Operele lui Brâncuși sunt foarte căutate, foarte apreciate la nivel național și cred că e un punct de atracție Târgu Jiu, cu acest ansamblu, care nu își valorifică suficient potențialul și asta ține în mare parte de autoritățile locale”, a încheiat fostul premier.

Galerie foto


Vizualizări: 1,534

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: