Fost primar, pus să achite prejudiciul

Ion Băluță, fostul primar al comunei Logrești, este bun de plată. Tribunalul Gorj l-a obligat să achite un prejudiciu creat în mandatul său.

Este vorba de circa 23.000 de lei, suma reprezentând dobânzi, cheltuieli de judecată și de executare silită „pentru neexecutarea de bunăvoie a obligației de plată stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”.

Paguba a fost stabilită de Curtea de Conturi, iar primăria obligată să o recupereze de la fostul primar.

„Respinge excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de către pârât prin întâmpinare. Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma totală de 22.813,50 lei reprezentând prejudiciu cauzat acesteia. Respinge capătul de cerere privind plata penalităților”, potrivit sentinței din decembrie a Tribunalului Gorj, care a fost deja atacată de fostul primar.

Litigiul are la bază un contract încheiat cu o firmă pentru fosta Judecătorie Rurală Logrești. În anul 2015, după încetarea contractului, primăria a fost chemată în judecată pentru achitarea lucrărilor executate de SC Xantog SRL la fosta judecătorie transformată în cârciumă. Firma a avut câștig de cauză, iar primăria obligată să plătească peste 70 de mii de lei.

Fostul edil a considerat că lucrările nu au fost bine executate, imobilul fiind într-o stare deplorabilă la data predării, în anul 2011. „Astfel, s-a încercat pe toate căile legale să se demonstreze că suma stabilită prin sentința pusă în executare nu se regăsesc în lucrările efectuate de Xantog și nu se poate reține că s-a refuzat punerea în executare de bună voie a hotărârii judecătorești, dat fiind faptul că imediat după pronunțare s-a demarat executarea silită, fiind instituite măsuri de executare silită”, a susținut fostul edil.

Instanța nu i-a dat dreptate: „În cauză este vorba de o răspundere patrimonială a pârâtului (n.red. Ion Băluță), respectiv restituirea unor sume de bani pe care reclamanta a fost nevoită să le achite ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor legale de către pârât, astfel că pârâtul nu poate fi obligat decât la plata dobânzii legale nu și la plata de penalități, nefiind vorba de creanțe fiscale”.
Sentința a fost deja apelată de fostul edil.

Vizualizări: 9,644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: