Fotbalul feminin devine obligatoriu pentru Liga 1

Comitetul Executiv al FRF a aprobat miercuri măsurile de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermediul cluburilor cu echipe participante în Campionatul Național masculin Liga 1. Fiecare formație de Liga 1 va fi obligată, prin sistemul național de licențiere a cluburilor, să aibă echipă de fotbal feminin.

FRF vrea astfel să dezvolte acest sport şi în competiţia feminină unde cu greu se strâng echipe pentru a organiza un campionat şi are de suferit echipa naţională feminină. Pandurii Târgu Jiu a avut o echipă de fotbal feminin care a activat pe parcursul a cinci sezoane şi a reuşit să câştige Cupa României.

Totuşi federaţia lasă portiţe de scăpare pentru cluburi gen FCSB, care nu acceptă fotbal feminin, şi fiecare club are dreptul totuși de a semna un protocol de colaborare cu echipele de fotbal feminin existente deja în primele trei ligi din România, astfel că nu va fi obligatoriu să formeze de la zero o echipă. Formațiile cu care vor semna acel protocol de reprezentare vor trebui să poarte însă denumirea clubului din Liga 1.

În luna ianuarie a acestui an, Gigi Becali, patronul de la FCSB, a avut o reacție dură cu privire la acest subiect, declarațiile sale făcând înconjurul presei internaționale. Becali amenința atunci că va merge la Curtea Constituțională dacă va fi obligat să aibă o echipă de fotbal feminin.

Totuşi FRF şi-a pus în aplicare planul şi a explicat deja cum va creşte acest segment dedicat fetelor: „Începând cu sezonul 2020 - 2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1 trebuie să îndeplinească cerința de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Național U15 feminin. Aceasta este o condiție obligatorie pentru primirea licenței de a evolua în Liga 1. Echipele au posibilitatea de a semna un protocol de colaborare cu un club de fotbal feminin din Liga 1, Liga 2 sau Liga 3, caz în care echipa va participa în competițiile de junioare cu numele clubului de Liga 1 masculin”.

De asemenea, FRF a explicat cum reforma va continua și în următoarele sezoane.  În sezonul 2021-2022  cluburile din Liga 1 trebuie să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare (Liga 1, Liga 2, Liga 3) şi trebuie să aibă în continuare minim 20 de jucătoare înscrise în Campionatul Național U15. În ambele situații se aplică varianta protocolului de colaborare: echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin în competițiile în care evoluează

În sezonul 2022-2023 va fi obligatorie înregistrarea a minimum 20 de jucătoare care să joace în Campionatul Național U15 şi  înregistrarea a minimum 15 jucătoare U13 dar şi înscrierea unei echipe de Campionatul Național de Senioare. Pentru toate cele trei situații prezentate se aplică, de asemenea, varianta protocolului de colaborare, caz în care echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin atât la nivel de senioare, precum și la junioare.

Prin această decizie, Federația Română de Fotbal dorește continuarea dezvoltării fotbalului feminin prin reforme care să ofere fetelor din România șansa de a practica acest sport într-un cadru care să crească nivelul competițiilor și să aducă beneficii pe termen lung echipelor naționale.

Vizualizări: 505

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: