Fronturi blocate, utilaje oprite

Fronturi de lucru blocate în mai multe zone pentru Complexul Energetic Oltenia. Excavatoarele nu pot înainta din cauză că nu s-a reuşit tăierea pădurilor, în ciuda hotărârilor de Guvern emise în acest sens. Oficialii companiei se plâng că şi exproprierile din Jilţ se fac cu încetinitorul din cauza birocraţiei. La Tismana, de exemplu, un utilaj este blocat de multă vreme din cauza lipsei frontului de lucru.

Chiar dacă guvernanţii au dat deja hotărârea privind exproprierile din Roşia şi Jilţ Sud, în teren, lucrurile sunt complicate. Oamenii care au terenuri pe coridorul de expropriere nu pot fi despăgubiţi.

Gheorghe Dobriţanu, directorul Diviziei Miniere, se declară pesimist: „Sunt probleme cu fronturile de lucru. Chiar dacă am obţinut hotărâri de Guvern pentru exproprieri pentru Jilţ Nord şi Sud, încă se tărăgănează obţinerea unor hotărâri de Guvern sau a unor decizii de scoatere din circuitul silvic a unor suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră. Ca şi procedură, este puţin îngreunată. Dacă la Jilţ Nord avem hotărâre de Guvern pentru utilitate publică de câţiva ani de zile şi nici acum nu am reuşit să tăiem pădurea din culoarul de expropriere, vă daţi seama că şi la Roşia şi la Jilţ Sud va mai dura această tăiere a lemnelor ca să putem înainta fronturile”.

Excavator blocat la Tismana

Mai complicată este situaţia de la Tismana, unde un excavator nu a mai pornit de multă vreme din cauză că nu este front de lucru. Şi acolo trebuie tăiată pădurea, dar avizele se obţin tot mai greu, se scuză oficialii companiei. „Avem documentaţie depusă pentru zece hectare de pădure care în 2017 speram că o voi avea acum tăiată şi voi da drumul la excavator. Avem un excavator, 01, care stă în Tismana I de când am ajuns eu la Direcţia Minieră şi nici acum nu am reuşit să-l pornim datorită faptului că nu avem tăiată pădurea din faţa acestui excavator”, a mai transmis Dobriţanu.

O nouă hotărâre de Guvern

Luna trecută, Guvernul a aprobat o hotărâre privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia, a unui teren în suprafaţă de 110 hectare. Cariera Jilţ Nord are o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit, pe care însă nu le poate asigura dacă nu are front de lucru. Decizia guvernului va duce la securizarea a câteva sute de locuri de muncă.

Vizualizări: 2,710

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: