Geminidele, spectacol grandios, miercuri noaptea, pe cerul României!

În noaptea de 13 spre 14 decembrie este atins nivelul maxim de către curentul de meteori Geminide. Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon, potrivit celor de la NASA.

Geminidele sunt considerate a fi una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori ale anului, cu posibilitatea de a observa în jur de 120 de meteori pe oră în perioada de vârf, sau chiar mai mulţi.

Cu un cer favorabil s-ar putea să avem parte de un spectacol grandios datorat acestui curent de meteori, spun specialiștii. Vârful maxim de manifestare din noaptea de 13 spre 14 decembrie continuă şi în noaptea următoare de 14 spre 15 decembrie, potrivit astro-urseanu.ro/meteori-stele-cazatoare.

Curentul de meteori Geminide se manifestă între 19 noiembrie şi 24 decembrie.

Geminidele alb-gălbui şi strălucitoare oferă una dintre cele mai bogate "ploi de stele" din emisfera nordică, mai ales în anii în care Luna nu luminează cerul, rivalizând cu Perseidele din august. De asemenea, sunt vizibile, la rate mai mici, şi din emisfera sudică.

Spre deosebire de majoritatea altor ploi de meteori, Geminidele nu sunt asociate cu o cometă, ci cu un asteroid: Phaethonul 3200. Asteroidului îi ia aproximativ 1,4 ani pentru a orbita Soarele, după cum se menţionează pe science.nasa.gov/solar-system/meteors-meteorites/geminids.

Geminidele, derivând dintr-un asteroid, trebuie să includă bucăţi de mărimea unei stânci, care, pe măsură ce ard în atmosferă, sunt adesea strălucitoare şi nu lasă urme.

Vizualizări: 1,224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: