Generalul Ţundrea, în lumea celor drepţi la 106 ani

Generalul gorjean Alexandru Ţundrea s-a stins joi din viaţă la vârsta de 106 ani. Veteranul de război va fi înmormântat sâmbătă, 5 noiembrie, în Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu. În ciuda vârstei înaintate, generalul Ţundrea a participat la mai multe manifestări publice în ultimii ani.
Anul trecut, la vârsta de 105 ani, Alexandru Ţundrea a primit o diplomă de excelenţă de la Consiliul Judeţean Gorj, pentru modul în care a îndurat greutăţile frontului, dând dovadă de vitejie fără seamăn, bărbăţie şi eroism. „Am fost ridicat la gradul de general după luptele purtate peste Nistru. Doresc ca toţi militarii Gorjului să facă cinste ţării”, spunea atunci generalul Ţundrea.
Alexandru Ţundrea s-a născut la 6 decembrie 1910, în comuna Teleşti – Moşneni, judeţul Gorj. A absolvit Şcoala Normală din Târgu Jiu, devenind învăţător, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi Facultăţii de Filosofie din Cluj. În anul 1938 a fost nevoit să renunţe la catedră, primind ordinul de concentrare, iar un an mai târziu a fost mobilizat în Regimentul 96 Infanterie Caransebeş, cu gradul de locotenent în rezervă. A luat parte la acțiunile de apărare din Ardeal, iar apoi a plecat pe frontul de Est.  În primăvara anului 1943, Alexandru Țundrea a mers către Stalingrad, însă compania din care făcea parte a fost oprită în timpul deplasării şi trimisă în Caucaz, în zona Erevan. A fost prizonier de război timp de doi ani, timp în care familia l-a crezut mort şi i-a făcut pomenile tradiţionale. În vara lui 1948 a fost eliberat, iar din 1950 şi-a continuat profesia de dascăl. Alexandru Ţundrea a fost căsătorit şi a avut doi copii.

Vizualizări: 1,228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: