Geoagiu–Băi, o staţiune balneoclimaterică pentru orice anotimp

Staţiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi este una dintre destinaţiile turistice autohtone cunoscută mai ales  pentru apele termale din zonă. Staţiunea este situată în județul Hunedoara fiind parte componentă a orașului Geoagiu, situată la 6 km de orașul reședință.

La Geoagiu se poate ajunge fie cu trenul, fie cu autoturismul dinspre Deva, pe drumul județean Simeria – Geoagiu, pe DN7, dinspre Deva prin Simeria și Orăstie sau dinspre Alba-Iulia și Sebeș prin Vințu de Jos, până la intersecția Geoagiu-Haltă.

Primele date cu privire la existența localității provin de pe vremea dacilor și se datorează numeroaselor descoperiri arheologice făcute în zonă. Conform teoriilor mai multor istorici, numele de Germisara al castrului roman, construit după cucerire, este de origine dacă, castrul însuși fiind ridicat pe locul unei vechi cetăți dacice. GERMISARA însemna "apă caldă" (germi = caldură; sara = cădere de apă) și se referea la apele termale din zonă, cunoscute de daci și exploatate apoi, la un nivel superior, de romani.

Utilizarea băilor a devenit sistematică la începutul secolului XX, când au fost amenajate primele unităţi balneare hoteluri, vile, bazine, băi în spaţii acoperite, băi de nămol. Au fost identificate două zăcăminte de apă termominerală, etajate pe verticală, respectiv zăcământul principal localizat în calcarele cristaline şi zăcământul secundar localizat în depunerile de travertin.

Apa izvoarelor de la Geoagiu Bai este calcaroasă, termală si feruginoasă, cu o temperatură de 33 grade Celsius, făcând parte din rândul apelor oligometalice mezotermale. Prin proprietăţile lor sunt indicate atât în cura internă cât şi sub formă de băi pentru afecţiuni reumatismale, paralizii etc., nămolul feruginos ce se găseşte aici este întrebuinţat în scop terapeutic.

În cura externă se tratează afecţiuni reumatismale degenerative, inflamatorii, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, afecţiuni asociate – boli dermatologice, nevroze astenice, etc. În cura internă se mai tratează şi afecţiuni gastrice, ulcer, afecţiuni cronice, colite, afecţiuni ale aparatului renal, afecţiuni asociate – endocrine, de nutriţie, metabolice.

Nămolul terapeutic de la Geoagiu-Băi este indicat în tratarea reumatismului degenerativ, artroze ale coloanei şi articulaţiilor periferice, reumatismul abarticular, periartrite, sechele musculo-articulare, nervoase periferice după traumatisme, afecţiuni dermatologice,eczeme cronice, psoriazis. Pentru turiştii care nu sunt interesaţi doar de băile termale există şi numeroase obiective turistice din zonă cum ar fi Cascada Clocota, Castrul roman, Drumul roman şi Termele romane. Pe lângă obiectivele turistice din zonă, turiştii cazaţi în staţiune pot participa şi la anumite evenimente locale.

În anul 2008, Geoagiu-Băi a fost clasificată ca stațiune turistică de interes național, iar la data de 27 septembrie 2010, stațiunea Geoagiu-Băi a primit, la Bruxelles, titlul de Destinație turistică de excelență a României, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2010, organizată cu ocazia Zilei Europene a Turismului.

Vizualizări: 3,204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: