Ghinea (USR): Nimeni nu e nebun să pună lacătul pe CE Oltenia

Mai mulți candidați ai Alianței 2020 USR-PLUS au fost vineri la Târgu Jiu, pentru prezentarea programului electoral. Unul dintre subiectele abordate a fost legat de Complexul Energetic Oltenia, al cărui viitor este incert câtă vreme societatea plătește anual certificate pentru emisiile de gaze cu efect de seră în valoare de sute de milioane de euro. Europa descurajează producția de energie poluantă, o industrie de care Gorjul este dependent.

Cristian Ghinea, candidatul alianței de pe locul al doilea, a spus că Europa impune certificatele, dar are și niște politici de tranziție pe care guvernul nu le aplică. “Soluția pentru Gorj, pe termen lung, este dezvoltarea mediului de afaceri, astfel încât să se absoarbă forța de muncă disponibilizată. Europa impune aceste certificate, dar Europa are niște politici foarte clare de tranziție. Nimeni nu este nebun să pună lacătul pe o întreprindere atât de importantă cum este aceasta de aici”, a spus Ghinea.

Candidatul la alegerile europarlamentare spune că programele de tranziție ar fi trebuit deja implementate: “Este foarte simplu să faci pentru Gorj un proiect integrat cu fonduri europene, așa cum este pentru Delta Dunării, prin care să pui cap la cap infrastructură, pregătirea forței de muncă, stimulente pentru antreprenori, astfel încât să faci această tranziție. Nu putem da vina pe Uniunea Europeană pentru inacțiunea guvernelor românești. Această tranziție trebuia să înceapă acum zece ani”.

Ghinea le transmite minerilor și energeticieni că tranziția are deja loc, o simțim cu toții, dar că Europa are politici pentru ca tranziția să fie mai puțin dureroasă. “Îmi spunea un om de afaceri că în anii 90 erau 40 de mii de salariați în minerit, acum mai sunt 11.000. Tranziția se întâmplă în mod natural, acum avem de ales între o aterizare forțată și o minciună permanentă pentru oameni”, a spus Ghinea, adăugând că “tranziția trebuie să fie cât mai târziu și cât mai puțin dureroasă”, pentru a permite ieșirea naturală la pensie a majorității salariaților. 

Vizualizări: 1,367

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: