Go vest

Uite că am întârziat iar cu textul pentru ziar. Sper să-mi apară ce scriu aici, deci. Dar am un motiv bun: plec în excursie, pe la începutul lui august. Şi, cum mi-am jurat că nu mai calc prin România, ne pregătim pentru un eurotrip. Ne luăm maşinile (că-n avion ne e frică de accidente şi de preţuri) şi ne plimbăm prin Ungaria, Austria, Slovacia, poate şi Polonia. Deci multe hoteluri de văzut, multe condiţii de citit, multe rezervări de făcut. Părea imposibil de-a dreptul. La început voiam să mă duc la o agenţie de turism şi să mă las păgubaş. Aiurea. La cât a evoluat internetul, aş putea să-mi fac acasă agenţie de turism.

Dar la ei, vecinii noştri din vest, n-a evoluat doar internetul. Au evoluat şi oamenii. Până acum am făcut trei rezervări şi nu mi se pare (deocamdată, cel puţin) că cineva are intenţia să-mi tragă vreo ţeapă. Toate prețurile sunt scrise mare, toate taxele suplimentare de asemenea, de termeni și condiții nici nu mai zic, că-s deja pentru proşti. Ba mai mult, odată cu una dintre rezervări am adresat (la o rubrică specială de întrebări pentru staff) o întrebare conducerii hotelului. Eram curios dacă putem sta trei într-o cameră de doi, cu un tarif suplimentar pentru un pat. Ei, aflaţi că mi-a răspuns într-un sfert de oră directorul hotelului personal. Care mi-a zis că siiigur, este posibil, ne aşteaptă cu drag şi ne rezolvă orice problemă. Mai avea puţin şi ne trimitea şi o cameristă la cămin, în Bucureşti, să ne spele WC-ul şi pompa de desfundat chiuveta, ca lui Dominique Strauss-Kahn (Doamne fereşte!).

Ah, dar nu v-am zis de hoteluri. Sute de comentarii ne asigură că sunt excelente, iar pozele ne-o confirmă. Preţul? Nu mai mult de 60 de euro camera dublă pe noapte. Cam ca la Mamaia la două stele. Şi când mă gândesc la împuţiciunile, la haznalele, la cutiile în care te pun hotelierii să stai pe litoralul sau la muntele românesc, îmi vine să mă iau cu mâinile de cap şi să mă întreb: bă, dar noi chiar ne mirăm că nu vin turiştii în România?! La dracu', ar trebui să fim surprinşi că merg românii. De mers, merg ăia proşti, desigur. Dar până şi ăia au început să se deştepte, pe măsură ce vecinii bulgari le oferă all inclusive-uri de neam prost pe bandă rulantă, în condiţii mult mai decente. Încetul cu încetul, România va ajunge o ţară de turişti, o pepinieră pentru ţările cu turism dezvoltat şi civilizat. Programul guvernamental ”Ultimul hotel”, cu sloganul ”Nici o gazdă în toată ţara, că n-are rost să vă păcălim”.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: