Gorj: Aparat modern pentru stabilirea alcoolemiei

Un aparat modern, folosit pentru stabilirea cu o mai mare precizie a alcoolemiei, a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Noul sistem va fi utilizat de angajaţii Serviciului de Medicină Legală Gorj.

Sistemul gaz cromatografic pentru alcoolemii a fost achiziţionat cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Gorj. Investiţia s-a ridicat la 600.000 de lei. Aparatul va fi folosit pentru depistarea alcoolemiei din sânge pentru şoferii care au consumat alcool înainte de a se urca la volan. „Este un aparat modern de determinare a alcoolemiei. Este primul aparat de acest gen care intră în dotarea spitalului. Acesta va uşura foarte mult activitatea şi va performa activitatea Serviciului de Medicină Legală. Investiţia a fost prinsă în proiectul prin care am achiziţionat şi instrumentar pentru tot spitalul. În data de 13 septembrie 2017, a fost emisă hotărârea nr. 3 a Consiliului Superior de Medicină Legală prin care s-a decis obligativitatea metodei de dozare a alcoolului prin gaz cromatografie. Având în vedere valoarea foarte mare a unui astfel de sistem, am solicitat sprijinul Consiliului Judeţean pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării acestuia”, a declarat Gigel Capotă, managerul Spitalului Judeţean.

La acest aparat se pot face determinări la peste 100 de probe simultan, însă specialiştii de la SML Gorj spun că nu vor ajunge într-o asemenea situaţie decât dacă pleacă în concediu o perioadă lungă de timp. Biologii sunt încântaţi de noua aparatură, mai ales că le va uşura mult activitatea. „Este o metodă mult mai simplă şi mai exactă de determinare a alcoolului din produse biologice, sânge, urină şi organe, umoare apoasă, lichid cefalorahidian. Până acum se lucra prin metoda clasică de determinare a alcoolului, printre care şi cea nitrocromică. Aceasta este mai precisă, este aparat. Probele se aduc la noi, cam de trei ori pe săptămână. Se lucrează, deocamdată, în paralel, metoda clasică cu metoda gaz cromatografică”, a declarat biolog medical principal Cristina Doicaru.

Noul sistem simplifică activitatea specialiştilor de la Serviciul de Medicină Legală, însă vine şi cu costuri de funcţionare mai mari. O determinare a alcoolemiei prin metoda clasică se ridică la 120-130 de lei.

Vizualizări: 2,729

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: