Gorj: Criză de vaccin antigripal

Sezonul rece a venit, în plină pandemie de coronavirus suntem, dar avem criză de vaccin antigripal. Cam așa arată situația în acest moment în județul Gorj și nu numai. Primele stocuri de vaccin s-au epuizat rapid, iar acum cetățenii așteaptă un alt lot, însă trebuie să se înarmeze cu răbdare.

Lipsa dozelor de vaccin antigripal nu se resimte doar la cabinetele medicilor de familie, ci și în farmacii. Președintele Colegiului Farmaciștilor Gorj, Valentin Nănescu, spune că abia în luna decembrie se mai așteaptă o nouă tranșă de doze.

”Nu se mai găsește de o perioadă bună de timp. Sunt promisiuni, dar nu se știe când. Spuneau că în luna decembrie, dar nu se știe cu exactitate data. Necesarul este mare, iar stocurile pe care le-am avut au fost foarte puține, nu au fost suficiente”, a spus Nănescu.

De exemplu, la nivelul județului Gorj sunt aproximativ 250 de medici de familie, iar la Direcția de Sănătate Publică au ajuns doar 750 de astfel de doze de vaccin. Practic, pentru fiecare cabinet de medicină a familiei ar fi distribuite circa 3 doze, un număr extrem de mic raportat la numărul de cereri.

Președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, Mihai Moisescu, spune că medicii de familie cer soluții pentru rezolvarea acestei probleme. ”Așteptăm restul de vaccin. Probabil iar va veni în etape. Dacă o să vină așa, din nou trebuie să facem o catagrafie și să-i ierarhizăm. Medicii de familie îi știu pe pacienți și îi programează pentru vaccinare. Așa ni se cere și nouă la DSP”, a spus Moisescu.

Cei mai nerăbdători sunt cetățenii. Aceștia își doresc să se vaccineze: ”Abia așteptăm, dar eu aștept. Doctorița mea mi-a spus că încă nu a venit vaccinul, dar aștept (...) Nu au venit la medicul de familie. Probabil trebuie mai multă organizare”, a spus un târgujian.

La Gorj a ajuns puțin peste 30% din necesarul de doze cerute. 

Vizualizări: 1,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: