Medicul Musta: Nu cred că vom avea sărbători de iarnă

Guvernul refuză să impună măsuri de distanțare socială înainte de alegerile din 6 decembrie, deși spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți Covid. Avem mii de infectări pe zi și spre o sută de decese, iar numărul va crește, pentru că nu sunt locuri la Terapie Intensivă pentru toți. De ce nu avem ce ne trebuie în spitale la zece luni de la debutul pandemiei? O întrebare la care guvernanții nu au răspuns.

În acest context, medicul Virgil Musta, de la Timișoara, a transmis un mesaj din care românii pot înțelege că trebuie să își ia măsuri fiecare în parte, altfel nu vom avea sărbători de iarnă.

Virgil Musta: "Suntem necăjiți, că din păcate mai sunt și oameni iresponsabili care nu vor să respecte regulile, chiar dacă suntem într-o situație așa dificilă.

La Timișoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt județ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID.

Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situație limită și pandemia continuă să crească.

Această roată care se rostogolește peste noi, nu poate fi stopată dacă nu suntem responsabili și dacă nu respectăm regulile cu strictețe.

Un pacient de la ATI mort poate însemna șansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat și eu la asemenea situație. O situație tragică și îngrijoratoare, iar mediul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experiență.

Încă am speranța pentru că trebuie să luptăm împreună, să câștigăm acest război foarte dificil și din păcate vedem mai multe dificultîți decât ne-am fi așteptat.

Un calcul matematic arată că într-o săpătmână, două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem „stop joc” de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, și atunci poate nu ne mai contaminăm. Trebuie să fim responsabili, să conștientizăm importanța purtării măștii și a distanțării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va crește.

Tot matematica, statistica, arată ca la acest număr mare de cazuri există un număr mare de cazuri de foarte critice și decese în ATI.

Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem să sărbătorim morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă.

Noi vom rămâne la datorie și vom petrece sărbătorile în spitale, iar ceilalți nu se vor putea bucura de petreceri, pentru că toate localurile vor fi inchise și toate evenimentele".

Vizualizări: 1,595

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: