Gorj: Lipsește un vaccin esențial pentru bebeluși

Situație complicată. Din unitățile medicale lipsește un vaccin esențial. Este vorba de vaccinul împotriva hepatitei B, vaccin ce face parte din programul național de vaccinare. Nici în farmacii nu se găsește prea ușor.

La Târgu Jiu, lipsește de două săptămâni. "Vaccinul antihepatic B, care ar trebui administrat nou-născuților, lipsește de aproximativ 14 zile și din Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, la fel ca și în alte maternități din România. Acesta este primit de la Direcția de Sănătate Publică Gorj, prin intermediul SPIAAM (medicii epidemiologi). Vaccinarea împotriva hepatitei B se poate recupera, spun reprezentanții ministerului sănătății, prin medicii de familie, prin aplicarea unei scheme alternative de vaccinare.
În spital, până la externare sau la scurt timp după, prin chemarea mamelor și copiilor de la domiciliu, se administrează vaccinul antituberculoză", a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

În ultimele 14 zile, 36 de copii au venit pe lume la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.

Întrebați despre această situație, cei din Ministerul Sănătații au transmis că "a fost semnat, marți, contractul în baza căruia vor fi livrate 130.000 de doze de vaccin hepatitic B. Potrivit acordului, dozele vor ajunge în țara noastră până la jumătatea lunii noiembrie. Din datele Institutului Național de Sănătate Publică, reiese că în acest moment, la nivel național, există un stoc de aproximativ 17.500 doze de vaccin".

Referitor la vaccinul hexavalent, procedura de licitație este în curs de finalizare și în cel mult trei săptămâni se va încheia acordul-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani. Estimează autoritățile ca prima tranșă de vaccin va fi livrată de asemenea, în luna noiembrie. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în acest moment, la nivel național, există un stoc de aproximativ 64.000 doze de vaccin hexavalent.

Vizualizări: 775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: