Gorj: Pandemia blochează un parteneriat româno-norvegian

Un parteneriat cu o asociație din Norvegia, care a adus o serie de beneficii comunității de romi din Târgu-Cărbunești, este blocat acum de pandemie. În urmă cu câțiva ani, prin intermediul unui rom, autoritățile locale din Târgu-Cărbunești au pus bazele acestui parteneriat în urma căruia a fost realizată Piața Second-Hand din oraș. În plan erau și alte investiții, numai că pandemia a dat totul peste cap.

În urmă cu câțiva ani, la Târgu-Cărbunești se puneau bazele unui parteneriat româno-norvegian, care venea în sprijinul cetățenilor de etnie romă din localitate.

La vremea aceea, norvegienii au vrut să le dea romilor de lucru la ei acasă, dar să le creeze și condiții. Așa a luat ființă Piața Second-Hand, care funcționează și în prezent.

Autoritățile locale din Târgu-Cărbunești susțin că inițiativa norvegienilor de a face această investiție este una lăudabilă și benefică în același timp. ”Pe atunci o mare parte din cetățenii din comunitatea romă mergeau în Norvegia. Prin intermediul unui cetățean rom, care colabora acolo cu această asociație norvegiană, am încheiat acest parteneriat. Am făcut pentru romi o piață unde să-și vândă hainele vechi. Investiția a fost de aproximativ 200.000 de lei. Am avut noi o contribuție de 45% și restul a suportat asociație. Vreau să vă spun că acum au condiții, nu îi mai plouă, nu mai stau cu hainele pe jos pe nailon, piața e funcțională de câțiva ani, au toți cheie, plătesc 60 de lei pe lună la primărie și își fac treaba. Au de câștigat și ei, dar și noi”, a declarat primarul Dănuț Birău.

Autoritățile locale din Târgu-Cărbunești urmau să facă tot în parteneriat cu asociația norvegiană și alte investiții în localitate, numai că demersurile au fost stopate de pandemie. ”Trebuia să mai facem un loc de joacă pentru copiii romi la Grădinița Sfântul Stelian, dar și un teren de sport sintetic la Școala Gimnazială din oraș, dar din păcate a venit pandemia și nu am mai putut face nimic. Discuțiile au fost demarate în luna februarie a anului trecut, a venit pandemia, le-am reluat în septembrie, dar e destul de greu să ne întâlnim cu norvegienii să punem totul la punct în condițiile actuale”, a mai spus Dănuț Birău, primarul din Târgu-Cărbunești.

Autoritățile locale din Târgu-Cărbunești susțin că astfel de parteneriate sunt binevenite, pentru că implică finanțări destul de mari din partea celor din străinătate.

Vizualizări: 2,296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: