Gorj, primul la abandonul şcolar. Politicienii deschid şcoli fără elevi

Autorităţile locale au ales să fie prezenţi la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ la festivitatea de deschidere a anului şcolar. Elevii şi părinţii au umplut curtea liceului, dar până să dea ochii cu dascălii au fost nevoiţi să asculte discursurile celor prezenţi pe scena improvizată la colegiu. Tot luni, 12 septembrie, Institutul Naţional de Statistă (INS) a dat publicităţii un raport din care rezultă că suntem campioni la abandonul şcolar.

Prefectul judeţului, Gheorghe Paraschivu, Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, şi Ion Işfan, inspectorul general, au mers la Colegiul „Tudor“, la festivitatea de deschidere a anului şcolar. Aplauzele le-a primit însă directorul Dorin Taşcău, după ce a anunţat că şcoala are încălzire pe centrale şi nu vor mai fi probleme cu sobele. Primarul Cârciumaru, luat de val, a decretat că liceul este cel mai bun din ţară, nu din judeţ. Îşi începuse bine discursul prefectul Paraschivu, emoţiile fiind vizibile, dar le-a spulberat cu mulţumiri la adresa primarului, pentru ajutorul oferit colegiul Tudor.

A venit rândul lui Ion Işfan la microfon, el fiind cel care a simţit cel mai mult lipsa deputatul de Târgu Jiu, Victor Ponta. Ponta nu a putut fi prezent la deschiderea anului şcolar deoarece a trebuit să dea cu subsemnatul la Poliţie, în cel de-al doilea dosar penal. I-a ţinut locul, lângă Florin Cârciumaru, deputatul Mihai Weber, care speră să prindă locul 2 la Camera Deputaţilor, pe lista PSD. 

Gorj, fruntaş la abandon şcolar

Între timp, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii o statistică din care rezultă că abandonul şcolar continuă să reprezinte una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă România. Dacă în alte judeţe situaţia nu este atât de gravă, pentru Gorj statistica este îngrijorătoare. Potrivit unor date publicate de INS, Gorjul se află pe primul loc la nivel naţional privind abandonul şcolar. „În profil teritorial, scăderea populației preșcolare și școlare va fi resimțită în toate județele. Judeţul care ar înregistra cea mai mare diminuare a populaţiei preşcolare şi şcolare este judeţul Gorj (-69,8%)”, susţin datele INS, citate de Agerpres. Şi pentru anii viitori previziunile sunt din ce în ce mai proaste, la nivel naţional. „Numărul populaţiei rezidente preşcolare şi şcolare de 0-23 ani ar urma să cunoască o diminuare, de la 3,7 milioane persoane în anul 2015, la 2,1 milioane persoane în anul 2060. Pe grupe de vârstă, cea mai mare scădere ar urma să se înregistreze la copiii de 3-5 ani (-45,4%). Cea mai mică scădere se va înregistra la grupa elevilor de 15-18 ani, cu 39,9% (de la 692,9 mii elevi la 416,1 mii elevi)”, precizează Agerpres.

ŞCOALĂ

Zeci de şcoli din judeţ au deschis porţile deşi nu au autorizaţie de funcţionare, iar altele nu au terminat nici lucrările de reabilitare. Este cazul Şcolii Gimnaziale din satul Budieni, comuna Scoarţa, unde anul şcolar a debutat printre materiale de construcţii şi schele. Ion Stamatoiu, primarul din Scoarţa, susţine că firma nu a reuşit să finalizeze lucrările la timp, dar că într-o săptămână muncitorii vor termina.

Galerie foto




Vizualizări: 1,738

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: