Gorj: Scandal la o şcoală din cauza primei de „Ziua Învăţătorului“

Învăţătorul Gabriel Pereţeanu, lider al Sindicatului „Spiru Haret” de la Şcoala Gimnazială din Ţânţăreni, acuză conducerea Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj de intimidare. Scandalul a pornit după ce câteva zeci de dascăli din şcoală s-au dezafiliat de la uniune, semnând adeziuni la un alt sindicat, iar acum, acestora nu li se va mai acorda prima de „Ziua Învăţătorului”.

Învăţătorul Gabriel Pereţeanu spune că dascălii care au părăsit USLI şi s-au afiliat la Sindicatul „Spiru Haret” ar trebui să beneficieze de o primă de 40% de „Ziua Învăţătorului”,  pentru că au cotizat aproape tot anul şcolar 2014-2015. Pereţeanu spune că a cerut verbal liderului uniunii, Constantin Huică, să vireze aceşti bani în contul fiecărui membru însă acesta a refuzat. Sindicalistul este de părere că şefii USLI încearcă să intimideze învăţătorii şi profesorii care s-au transferat la Sindicatul „Spiru Haret” astfel încât să se întoarcă în USLI. „La Şcoala Gimnazială Ţânţăreni avem circa 20 de membri din cei circa 60 de dascăli. Acum, cei de la USLI nu vor să le dea foştilor membri cei 40% din banii cotizaţi până în luna mai, suma oprită pe tot anul şcolar. Când a auzit că vor să plece, Huică i-a ameninţat că nu vor primi banii. Încearcă prin orice mijloace să-i intimideze. Este obligaţia lor să le vireze, oamenii au plătit acei bani. Fiecare a plătit pentru anul şcolar în curs circa 150 de lei. USLI nu acordă nici ajutoare, de nuntă, de naştere, deces, aşa cum scrie în contract, şi ce aceea oamenii au plecat din acest sindicat”, a declarat Gabriel Pereţeanu, liderul Sindicatul „Spiru Haret”  de la Şcoala Gimnazială Ţânţăreni.

Huică: Nu mai sunt membri, nu primesc nimic

Constantin Huică, preşedintele USLI Gorj, a spus că dascălii care au plecat din uniune nu vor beneficia de prima respectivă. „Ei au plecat de la noi. Conform statutului uniunii un membru de sindicat are drepturi atâta timp cât este membru de sindicat. Când el a renunţat la calitatea de membru de sindicat la noi, eu nu mai am nicio obligaţie faţă de el. Dacă nu mai sunt membri la noi nu pot să dau. Aşa, oricine de pe drum care vrea vine la sindicat să ceară să le dăm ajutoare sau să le dăm nu ştiu ce. Într-adevăr, ei au contribuit. Aşa, şi pensionarii au contribuit o viaţă întreagă, dar asta nu înseamnă că peste 2 ani, după ce ies la pensie o să beneficieze de drepturile membrilor de sindicat. Aşa este şi la ei, dacă au plecat de la noi, pleacă cu toate riscurile, adică renunţă la tot ce lise cuvenea de la noi. Se duc la „Spiru Haret” că le oferă mai multe pomeni”, a declarat Constantin Huică, liderul USLI Gorj. Cât despre neacordarea ajutoarelor în caz de evenimente membrilor de sindicat de la Şcoala Gimnazială Ţânţăreni, Constantin Huică a spus că membrii de la această unitate de învăţământ au renunţat la aceste ajutoare în schimbul celor 40% din cotizaţia anuală ce se oferă pentru data de 5 iunie, de „Ziua Învăţătorului”. 

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: