Gorjenii, aşteptaţi în Baia de Fier la „Coborâtul oilor de la munte”

Comuna Baia de Fier va îmbrăca haine de sărbătoare în acest week-end. Gorjenii şi nu numai sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică în Baia de Fier, la manifestarea intitulată „Coborâtul oilor de la munte“. Festivalul pastoral va reuni pe platoul din faţa Peşterii Muierii ansambluri de muzică populară din Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş şi Sibiu. Nu vor lipsi nici meşteri populari şi nici  produsele tradiţionale specifice zonei submontane. Ca o noutate, începând din acest an, vor fi organizate şi expoziţii de ovine, caprine, bovine şi cabaline. De surprize vor avea parte şi columbofilii care vor putea admira la Baia de Fier cei mai frumoşi porumbei din judeţ.

O nouă ediţie a Festivalului Pastoral „Coborâtul oilor de la munte” se va desfăşura în comuna Baia de Fier în perioada 14-15 septembrie. Manifestarea devenită deja o tradiţie a judeţului Gorj va reuni pe platoul din faţa Peşterii Muierii ansambluri de muzică populară din: Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş şi Sibiu. Sărbătoarea va debuta sâmbătă cu spectacole de excepţie, va culmina cu parada portului popular şi se va încheia duminică seara cu un impresionant foc de artificii. „Ne aşteptăm la o participare numeroasă şi sperăm că vremea va fi bună. Manifestările vor începe sâmbătă la ora 18.00 cu un spectacol de muzică şi jocuri populare susţinut de Ansamblul „Doina Oltului”, a spus primarul Turbăceanu.

Duminică, la ora 11.00, va avea loc deschiderea oficială a festivalului, urmată de o paradă a portului popular. „Pe traseul primărie - poieniţa de la ieşirea din Peştera Muierii, ansambluri din Gorj, Olt, Vâlcea, Sibiu şi Argeş îşi vor prezenta costumele populare după care vor susţine programe folclorice”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier. Nu vor lipsi nici meşteri populari şi comercianţi de jucări şi produse textile. Ca o noutate, începând de anul acesta, în cadrul manifestărilor dedicate Festivalului Pastoral „Coborâtul oilor de munte” vor fi organizate expoziţii de ovine, caprine, bovine, cabaline şi nu în ultimul rând de porumbei. „Crescătorii de animale din zonă îşi vor prezenta cele mai frumoase exemplare. Va fi şi o expoziţie de porumbei. Ca în fiecare an vom avea expoziţii cu produse specifice, de la brânză, preparate din carne şi până la cunoscutul tocan de oaie, preparat de specialiştii zonei. Aşteptăm ca mulţi turişti care sunt la Rânca să coboare să participe la acţiunile pe care le-am pregătit, aşadar mizăm pe multă lume“, a mai precizat primarul Dumitru Turbăceanu.

TRADIŢIE

Manifestarea marchează momentul coborârii turmelor de oi de la stânele din Munţii Parâng, unde au păşunat vara, pentru a merge la iernat în gospodăriile din localitate sau în alte zone ale ţării. Potrivit tradiţiei, transhumanţa reprezintă migraţia periodică a păstorilor şi a turmelor de oi, primăvara de la şes la munte sau de la sud spre nord şi toamna de la munte la şes sau de la nord spre sud, în vederea asigurării hranei pentru animale. La Baia de Fier există câteva sute de ciobani, care trăiesc numai din păstorit.

CONSULTANŢĂ

Fermierii din zonă vor putea beneficia şi de consultanţă gratuită în vederea accesării a diferite proiecte pe fonduri europene. „Vom avea un stand unde specialiştii de la Camera Agricolă le vor prezenta oamenilor condiţiile şi posibilităţile de accesare a fondurilor europene, asigurându-le consultanţă gratuită”, a declarat Dumitru Turbăceanu.

INVITAŢI

Pe lângă autorităţile judeţene, la manifestarea „Coborâtul oilor de la munte” este aşteptat şi premierul Victor Ponta. „Sperăm că domnul premier va fi alături de noi la această manifestare deosebit de importantă pentru comunitate”, a precizat primarul de la Baia de Fier.

Vizualizări: 264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: