Gorjenii cred că pe 25 mai votează primarii de pe bannere

Foarte mulţi gorjeni se lasă intoxicaţi de bannerele pe care primarii localităţilor se afişează cu candidaţii partidelor la funcţia de senator. Şi apariţia unor lideri politici naţionali pe afişe sunt de natură să deruteze electoratul. „Îmi votez primarul, de aia merg la vot. Cum să nu candideze? Nu vedeţi că e pe toate afişele?”, spunea ieri cu convingere un bărbat de 45 de ani din Albeni. Situaţii asemănătoare am întâlnit la Bengeşti – Ciocadia şi Baia de Fier.

Foarte mulţi gorjeni, mai ales din mediul rural, habar nu au ce vor vota pe 25 mai. Asta din cauză că trăiesc cu impresia că vor merge la urne pentru a-şi vota primarul. În cazul în care cineva încearcă să vină cu alte argumente, oamenii arată cu mâna spre afişele şi bannerele electorale unde primarul lor apare alături de diferiţi candidaţi. Întrebat cu cine votează pe data de 25 mai, un cetăţean din comuna Albeni s-a revoltat foarte tare. „Ce întrebare a asta? Îmi votez primarul, de aia merg la vot. Cum să nu candideze? Nu vedeţi că e pe toate afişele? Ştiu că pe un afiş e cu unul Costa sau Costache, dar am înţeles că ăla e de pe la Bucureşti. Cum să dau eu primarul meu pe ăla? De unde să ştiu ce intenţii are, dacă nu-l cunosc şi nu e de pe la noi?”, s-a revoltat bărbatul în vârstă de 45 de ani.

Aceeaşi întrebare i-a fost adresată şi unei femei din Bengeşti - Ciocadia, care s-a răzgândit a mai merge la vot după ce s-a convins că nu se aleg primarii. „Voi merge la vot, că trebuie să-mi votez primarul. O să-l întreb pe domnul primar dacă va fi el la alegeri. Dacă el nu candidează, mai bine stau acasă. De ce să merg ca să votez miniştri? N-aţi văzut la televizor ce fac în Parlament? Noi îi plătim din pensiile noastre, iar ei stau pe scaune şi cucăie. Unii se scarpină în nas, alţii cască, iar unii dorm de-a binelea. Pe noi ne lasă să murim de foame şi ne pun taxe peste taxe, boierii au salarii fără să muncească”, a declarat femeia.

Tanti Măria merge la vot pentru că primarul e om bun

Deşi are 82 de ani, Maria Boboluţ din satul Cernădia, comuna Baia de Fier, se va prezenta la urne pentru că este mulţumită de primarul său. „Sunt bătrână mamă, dar nu voi lipsi de la votare. De fiecare dată am fost la alegeri. Cum să nu merg şi acum? Merg să votez primarul, că e om bun şi face treabă. De ce să vină alţii acum ca să-l dea jos? În alţi ani mai veneau câte unii şi ne dădeau câte o găleată, câte o vestă, ceva. Acum nu ne-a dat nimeni nimic, vin doar cu goarna şi vor să ne dea jos primarul. Păi nu-i păcat de munca lui?”, se întreabă tanti Măria, aşa cum îi spun vecinii. Un alt localnic, însă, mult mai tânăr încearcă să o lămurească pe bătrână. „Tanti, acum nu se aleg primarii, se aleg miniştrii lui Ponta. Mergem la vot ca să-i dăm jos pe Ponta şi pe Băsescu”, a intervenit tânărul.

EXPLICAŢII

Primarul de la Bengeşti-Ciocadia este convins că oamenii din mediul rural nu ştiu decât de alegerile pentru primar şi pentru preşedintele ţării. „Oamenii de pe la ţară ştiu doar două alegeri, pentru primar şi pentru preşedintele ţării. Mulţi nici nu au auzit de Parlamentul European. Nu-i cunoaştem noi, primarii, pe candidaţi, dar oamenii simpli. Ştiu că cel mai mult îi deranjează când partidele politice fac zgomot în campanie, vin cu goarna. Cei mai mulţi preferă campania de la om la om”, a declarat Victor Geogia. La rândul său, primarul de la Albeni recunoaşte că afişele îi induc în eroare pe oameni. „Cetăţenii ne văd pe noi, primarii, pe afişe alături de candidaţi şi de asta cred că sunt alegerile pentru primari”, a precizat Dumitru Cornea Victora.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: