Gorjenii, în top la achitarea creditelor restante la bănci

Locuitorii judeţului Gorj sunt fruntaşi în achitarea ratelor la bănci. Cea mai plauzibilă explicaţie pentru care Gorjul stă cel mai bine cu o pondere de doar 4,5% a creditelor restante, este că cei mulţi au apelat la reeşalonarea creditelor, considerată o portiţă de salvare a datornicilor.

La sfârşitul lunii octombrie 2010 la nivelul judeţului Gorj creditele în lei se menţin aproximativ la nivelul lunii precedente, cu o structură mai interesantă decât în cursul anului, în sensul că înregistrează o uşoară creştere în privinţa creditelor curente. În schimb, pentru a doua oară creditele restante au scăzut faţă de luna anterioară cu aproximativ trei milioane lei, de la 71 milioane lei la 68 milioane lei. Creditele curente ale agenţilor economici şi ale populaţiei se ridică la 1,306 milioane lei. Cele mai multe sunt contractate de populaţie pentru consum şi pentru locuinţe. La creditele în valută soldul este în scădere faţă de luna septembrie a anului curent cu 6,2 milioane lei la creditele curente, dar în creştere cu un milion la cele restante.

Reeşalonarea creditelor, o soluţie în timp de criză

Per total credite la nivelul judeţului se înregistrează pentru prima oară o tendinţă de scădere a ponderii creditelor restante faţă de o lună precedentă, respectiv de la 4,56% la 4,47%, plasând astfel Gorjul în top, cu clienţii care îşi achită în cel mai conştiincios mod ratele scadente la bănci. La nivel naţional ponderea creditelor restante în total credite a continuat să crească în luna octombrie a acestui an. Astfel în luna octombrie ratele înregistrate de populaţie şi de companii la nivel naţional se ridicau la 15,9 miliarde lei, sumă ce reprezintă 7,64% din soldul total al împrumuturilor acordate de bănci „Diminuarea ponderii creditelor restant poate să ilustreze o îmbunătăţire a calităţii portofoliului de credite, în sensul că debitorii, persoane fizice sau juridice, au găsit sursele necesare achitării la timp a ratelor curente, ori au negociat o restructurarea sau re-eşalonare a acestora pentru a face faţă obligaţiilor lunare”, spune Gheorghe Birău, directorul sucursalei Gorj a Băncii Naţionale a României.

Prin reeşalonarea creditului se înţelege prelungirea perioadei în care se pot înapoia banii, fără modificarea condiţiilor de finanţare. Aceasta se va opera în funcţie de valoarea creditului, de tipul acestuia şi de perioada pentru care respectivul contract a fost încheiat. În momentul de faţă mai multe bănci care au sucursale şi în Gorj şi-au anunţat disponibilitatea să facă reeşalonări.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: