Gorjenii, restanţieri la plata creditelor bancare

Criza financiară a dus la creşterea numărului de restanţieri la creditele bancare. O mare parte dintre gorjenii care şi-au făcut împrumuturi pentru nevoi personale sau pentru achiziţionarea unui autoturism au restanţe ce depăşesc 90 de zile. Comparativ cu anul 2008, în 2009 numărul restanţierilor a crescut şapte procente.

Cele mai multe restanţe depăşesc 90 de zile. La baza acestor întârzieri de plată stau salariile neacordate angajaţilor, mai ales celor din mediul privat. Clienţii băncilor stabilesc de regulă ca dată lunară de achitare a ratei, data zilei de salariu. În cazul în care nu sunt remuneraţi la timp, oamenii se află în imposibilitatea de a-şi achita datoriile, riscând astfel să fie luaţi în evidenţă ca rău-platnici. O altă cauză a neplăţii datoriilor către băncii o constituie şi disponibilizările din ultimele luni ale anului trecut care i-au afectat foarte mult pe gorjeni, reducându-le simţitor veniturile lunare.

Nici un caz de executare silită

Deşi, criza se face simţită tot mai mult, gorjenii nu vor să rămână fără locuinţă şi îşi achită creditele ipotecare. „Faţă de anul 2008, în 2009 numărul restanţierilor a crescut cu peste 7%. Cele mai multe restanţe se înregistrează la creditele pentru nevoi personale şi creditele auto. Cei mai puţini restanţieri sunt înregistraţi la creditele ipotecare. Anul trecut au predominat creditele în lei”, a declarat Victor Troacă, directorul Băncii Române pentru Dezvoltare Gorj. În cazul în care întârzierile de la plata unei rate depăşesc termenul stipulat în contract, clienţii băncilor sunt înregistraţi la Biroul de credit drept restanţieri. „În primă fază, persoanele cu restanţe la plata creditelor sunt contactate telefonic, se încearcă o reeşalonare a datoriilor, căutându-se o soluţie amiabilă, o amânare la plată. Chiar dacă a crescut numărul restanţierilor, în 2009 nu s-a înregistrat nici un caz de executare silită. Dobânzile lunare la creditele restante se majorează cu 2-3 procente, în funcţie de clauzele contractuale”, a mai precizat Victor Troacă.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: