Gorjenii, sfătuiți să verifice carnea de porc

Semnal de alarmă în rândul gorjenilor înainte de Ignat. Medicii veterinari atrag atenția oamenilor să meargă să verifice carnea de porc după ce îl sacrifică. Anul trecut, de exemplu, nu au fost făcute analize nici măcar pentru 10% din porcii sacrificați. Testul pentru depistarea trichinelozei costă de la 10 lei.

Anul trecut au fost sacrificați, în Gorj, în jur de 50 de mii de porci. Medicii veterinari au făcut doar 3.000 de examinări împotriva trichinelozei. Specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară Gorj atrag atenția că trebuie verificată carnea înainte de a fi consumată. „Indicat este să nu consume carne chiar dacă se duc a doua zi la analize. Tariful, la circumscripțiile oficiale, este de 20 de lei, la medicii veterinari concesionari, la nivelul comunelor, de la 10 lei în sus. Medicii sunt privați, oamenii vor primi chitanță sau bon fiscal. Vor fi trecuți în registrul de examinări trichineloscopice sub formă de semnătură. Au aparatură medicii. Diferența este doar de taxă. Din păcate, cetățenii riscă, nu vin să examineze carnea. Numărul este mult mai mic”, a spus Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.

Medicii veterinari din Gorj au fost instruiți. Au cabinetele dotate cu aparatura necesară pentru efectuarea testelor împotriva trichinelozei. „Noi, de la începutul lunii decembrie, ne-am pregătit. Avem circumscripțiile pregătite, sunt dotate cu aparatură, lame. Au fost verificate, anul trecut, cei care au avut probleme. Au fost instruiți. Au venit la instruire, la laborator, li s-au prezentat probe pozitive cu trichină, li s-a făcut instruirea”, a mai declarat Călescu, la Radio Târgu Jiu.

Și în acest an, în Gorj, se așteaptă să fie sacrificați în jur de 50 de mii de porci înainte de Crăciun.

Vizualizări: 1,783

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: