Gorjul, cel mai îndatorat judeţ din ţară

Judeţul Gorj ocupă locul I într-un top al celor mai îndatorate judeţe din ţară. Conform Băncii Naţionale a României (BNR), gorjenii au contractat credite aproape dublu ca şi sumă în raport cu depozitele. Situaţia dificilă prin care trec gorjenii reiese şi din numărul mare de imobile scoase la vânzare de diverse unităţi bancare urmare a creditelor pe care unii cetăţenii le-au contractat şi pe care nu au mai reuşit să le achite la timp.

 Banca Naţională a României a publicat un top al celor mai îndatorate judeţe. Gorj, Iaşi şi Bihor conduc clasamentul judeţelor cu cel mai dezechilibrat raport între creditetele contractate şi depozitele plasate de populaţie şi companii. La finalul lunii octombrie, bancherii din Gorj acordaseră credite de 187 de lei la fiecare 100 de lei atraşi de la clienţi, acesta fiind cel mai mare raport consemnat în ţară. Dezechilibrul dintre credite şi depozite este strâns legat de puterea financiară a populaţiei şi firmelor din judeţ. În Gorj au fost acordate credite în sumă de 2.7 miliarde lei.  Volumul depozitelor este de 1.4 miliarde lei, în contextul în care media la nivel naţional este de 5 miliarde lei.  

Site-urile care se ocupă cu vânzarea bunurilor executate silit pentru neplata creditelor contractate de gorjeni la diverse bănci sunt pline de oferte. Pe site-ul Executări.com, spre exemplu, sunt scoase la vânzare o mulţime de case, terenuri, afaceri, apartamente, garsoniere. Aici am găsit, spre exemplu, un apartament cu 3 camere în suprafaţă de aproximativ 62mp în strada Nicolae Titulescu din Târgu Jiu, scos la vânzare de către Bancpost, la care preţul de pornire la licitaţie este de 26.839 euro. Un alt anunţ face referire la un apartament cu două camere de pe strada Magnoliilor din municipiul Motru, scos la vânzare tot de Bancpost. Apartamentul are o suprafaţă de circa 48 mp iar preţul de pornire la licitaţie este de 11.722 euro. Un alt apartament din Bumbeşti Jiu, de pe Aleea Gării, în suprafaţă de 35 mp, executat de Domenia Credit IFN, a fost scos la vânzare la un preţ de pornire la licitaţie de 46.500 RON. 

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: