Gorjul, cod portocaliu de ger

Meteorologii au emis avertizări de ger cumplit pentru întreaga ţară. Frigul năprasnic va pune stăpânire pe toate regiunile ţării timp de patru zile. Temperaturile maxime vor fi negative, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece. Meteorologii avertizează că se vor înregistra şi minus 22 de grade Celsius. În acest context, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat prefecturilor să ia măsuri şi să sprijine populaţia.

Din seara zilei de sâmbătă (24 februarie) și până duminică noapte (25/26 februarie), în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45...50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55...65 km/h.

Codul portocaliu e valabil de luni, ora 03.00 până joi, ora 10.00.

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Măsuri

"Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus Instituţiilor Prefectului convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, asigurarea bunei funcţionări a utilităţilor publice si monitorizarea evoluţiei stocurilor de materiale antiderapante destinate intervenţiei pe reţeaua de drumuri la nivel naţional. Echipajele SMURD şi ale serviciilor de ambulanţă vor fi prezente în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost, pentru identificarea acestora şi transportul la centrele de cazare temporară amenajate de autorităţile locale. Pacienţii dializaţi şi femeile însărcinate, care, din cauza fenomenelor meteorologice, riscă să rămână blocaţi în zone izolate, vor fi transportaţi la unităţile sanitare din teritoriu şi internaţi la secţiile de specialitate", reiese dintr-un comunicat transmis de către Ministerul Afacerilor Interne.

Vizualizări: 4,202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: