Gorjul, codaş la asigurarea locuinţelor

Gorjenii sunt codaşi la asigurarea obligatorie a locuinţei. Asta, în condiţiile în care neîncheierea poliţei obligatorii, prin lege, se poate pedepsi cu amendă între 100 şi 500 de lei. În ciuda incendiilor de vegetaţie uscată care au luat amploare şi s-au extins la case, nimeni nu se grăbeşte să încheie o poliţă pentru a-şi pune la adăpost agoniseala de-o viaţă.

Potrivit legii, în caz de calamitate naturală şi în funcţie de avariile suferite de imobil, proprietarul asigurat poate primi până la 20.000 de euro. Cea mai ieftină poliţă obligatorie este în valoare de 20 de euro pe an. „Numărul asigurărilor de locuinţe scade de la an la an. Acest lucru mă îngrijorează în privinţa scăderii nivelului de trai pe care îl resimţim cu toţii şi eludarea responsabilităţii de protecţie a agoniselii vieţii tale. Cei care trebuie să ceară această asigurare sunt autorităţile locale. Să facă acele notificări şi dacă nu găseşte nereguli, să aplice sancţiuni. Asta prevede legea. Gorjenii sunt fatalişti. Am fost să ofertăm o asigurare de locuinţă care suferise un incendiu recent. Ştiţi ce mi s-a spus: «Păi tocmai tot mie să mi se mai întâmple încă o dată?!»”, ne-a spus Eduard Berca, reprezentantul unei firme de asigurări.

Miercuri, casa primarului din Ciuperceni a fost cuprinsă de flăcări după ce focul s-a extins de la vegetaţia care s-a aprins în apropiere. Au ars peste zece hectare de vegetaţie şi câteva anexe ale gospodăriei. Deşi pagubele sunt mari, edilul nu poate fi despăgubit, pentru că nu avea asigurare.

N-ai asigurare, nu eşti despăgubit!

Vina o poartă şi reprezentanţii administraţiilor locale pentru că nu aplică amenzi aşa cum prevede legislaţia. „Este obligaţia primarului să intervină în această situaţie. Ştim. Noi am informat oamenii. Îi vom atenţiona din nou. În caz de vreo situaţie de urgenţă, oamenii vor apela la noi, iar noi nu îi vom putea ajuta pentru că nu avem fonduri decât în situaţie limită. Chiar şi aşa, sunt foarte puţini localnici care şi-au făcut asigurări la locuinţe”, ne-a declarat Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarţa.

Vizualizări: 329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: