Gorjul, un judeţ sigur? Şeful Poliţiei Gorj, luat la rost

Comandantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj a fost luat la rost în şedinţa Consiliului Judeţean. Şeful Poliţiei Gorj şi-a prezentat raportul de activitate şi a dat asigurări că judeţul Gorj este unul sigur, grupurile infracţionale fiind ţinute sub control. Fostul prefect Liviu Andrei i-a reproşat că nu cunoaşte situaţia şi că interlopii provoacă scandaluri în cluburi şi discoteci. Andrei a făcut referire şi la faptul că poliţiştii de la Rutieră stau la pândă pentru a da amenzi. La rândul său, fostul primar de la Negomir i-a luat apărarea şefului IPJ Gorj, reproșându-i lui Andrei că pe vremea când el era prefect poliţia şi şoferii piraţi erau „în cârdăşie”.

Ion Muscălescu, şeful IPJ Gorj, şi-a prezentat raportul de activitate în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean de vineri. În ciuda incidentelor stradale din ultimele luni, Muscălescu a dat asigurări că judeţul Gorj este unul sigur. „Vă asigur că suntem într-un judeţ sigur, micile incidente care au fost mediatizate nu au legătură la nivel judeţean, există nişte disensiuni, nişte grupări pe care noi le cunoaştem, le controlăm, nu suntem în măsură să le anticipăm întotdeauna în timp util, dar este important că aceste interacţiuni dintre un grup de indivizi nu pun în pericol siguranţa cetăţenilor din acest judeţ”, a spus Ion Musculescu.

„Când citiţi, înseamnă că aţi copiat”

După ce a dat citire raportului de activitate, şeful IPJ Gorj s-a ridicat să plece, motivând că este presat de timp. A fost oprit de fostul prefect Liviu Andrei, care s-a arătat nemulţumit de materialul prezentat. „Rămâneţi pe loc, vă rog, pentru că am nişte probleme să vă spun. Vizavi de materialul prezentat, vreau să fac anumite remarci: n-am văzut în material câte colaborări aţi avut cu Inspectoratul Şcolar pentru că ştiţi că pub-urile sunt pline de elevi, iar absenteismul este în creştere. N-o să fiu de acord cu raportul prezentat de dumneavoastră pentru că nu-l consider obiectiv. Eu, ca specialist într-un domeniu, atunci când prezint un raport, îl prezint liber, ca să arăt că ştiu despre ce este vorba. Le-am spus şi studenţilor mei, când citiţi înseamnă că aţi copiat şi n-am fost foarte vigilent ca să vă prind”, a precizat Liviu Andrei.

În replică, şeful IPJ Gorj a spus că este aproape imposibil să reţii atâtea cifre. „Vă voi arăta că pot vorbi şi liber şi voi încerca să dau răspuns la unele din întrebările dumneavoastră ca să trec şi acest test. Am făcut referire în material la activitatea desfăşurată în şcoli şi au fost prezentate şi nişte cifre, iar ca să transmitem nişte cifre care trebuie să coincidă cu cele pe care le raportăm ierarhic în toate zonele unde trebuie raportate, cred că indiferent ce eforturi ar face un om, n-ar putea să memoreze atâtea cifre sau sigur ar greşi măcar una”, a spus Ion Muscălescu.

„Nu suntem în siguranţă. Strada a început să forfote”

Liviu Andrei, consilier judeţean PMP, a spus că nu se simte în siguranţă şi că grupurile infracţionale fac legea în cluburi şi discoteci. „Vizavi de siguranţa stradală aţi spus că suntem mai siguri, cred că sunteţi în eroare, suntem toţi în eroare, nu suntem mai siguri, strada a început să forfote şi trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Din punctul meu de vedere, un raport al poliţiei şi al comisiei ATOP trebuie făcut cu responsabilitate ca să am şi eu certitudinea că sunt în siguranţă. Eu nu am certitudinea că sunt în siguranţă”, a spus Liviu Andrei. Comandantul IPJ Gorj a precizat că multe din incidente nu pot fi sancţionate pentru că se retrag plângerile prealabile. „În legătură cu strada forfotă, n-aş vrea să cred că sunt într-o eroare sau nu ştiu ce înţelegeţi dumneavoastră prin strada forfotă. Este foarte adevărat că avem incidente, unele se concretizează în infracţiuni, ale în contravenţii, altele se aplanează pentru că datorită retragerii unei plângeri prealabile sau datorită refuzului de depunere a unei plângeri nu pot fi urmărite penal. Noi vă asigurăm că intervenţia noastră este eficientă”, a spus Ion Muscălescu.

Radare după grămezi de piatră şi copaci

O altă problemă ridicată de Liviu Andrei a vizat comportamentul poliţiştilor de la Rutieră. „Vreau să pun o întrebare pe care o ridic de 7 ani. Când aparatul radar va deveni un element care anunţă greşelile şoferilor, nu un element de urmărire. Trebuie să ştiţi că pentru mare parte din poliţiştii de la rutieră, avertismentele nu există, există numai amenzi”, a spus Andrei. Acesta s-a plâns de faptul că radarele poliţiei stau ascunse după copaci. Şeful IPJ Gorj a confirmat că această practică exista la Gorj, înainte de venirea lui. „Referitor la aparatul radar, sunt unul dintre adepţii că aparatul radar trebuie să fie la vedere şi că aparatul radar trebuie poziţionat pe segmentele de circulaţie unde am înregistrat accidente ca urmare a excesului de viteză. De când am venit aici am cerut acest lucru colegilor de la Rutieră şi chiar l-am urmărit. Nu pot să ascund că am găsit colegi care erau ascunşi după o grămadă de piatră şi chiar după un copac, le-am spus că nu ăsta e rolul nostru. În ceea ce priveşte forma de sancţiune, amendă sau avertisment, nu pot s-o stabilesc eu, e atribuţia agentului constatator şi ţine foarte mult şi de contravenient”, a declarat Ion Muscălescu. La rândul său, Leşu Daviţoiu, consilier PMP, a cerut să se ia măsuri în privinţa furtului de lemne. „V-aş ruga să luaţi măsuri cu furtul de lemne. Din pădurile Gorjului se fură foarte mult”, a spus Leşu Daviţoiu. 

Gruescu: În două luni s-a stopat pirateria

Ion Gruescu, consilier PSD, a apreciat activitatea comandantului IPJ Gorj, spunând că acesta a reuşit să facă ceea ce nu au făcut alţii în 10 ani. „În primul rând, vreau să-l felicit pe domnul comandant pentru că în două luni a reuşit să facă ce n-au făcut alţii în 10 ani. I-am făcut zeci de solicitări domnului Liviu Andrei, pe vremea când era prefect, prin care am sesizat pirateria de pe raza judeţului. Se piratau cam 1700 de pâini pe zi, era o cârdăşie între poliţie şi şoferii piraţi. În loc să se fi luat măsuri pentru piraţi, s-au sancţionat firmele. Acum în două luni s-a rezolvat această problemă”, a precizat fostul primar de la Negomir.

Şi liberalii au avut ceva de spus. „Am observat că poliţiştii şi-au schimbat atitudinea, au atitudine de oamenii demni, dar ca o recomandare, mă refer la cei care patrulează noaptea, sunt zone prea mari pentru un om sau doi, aţi putea îmbunătăţi această situaţie. Cifrele care sunt aici arată că a scăzut gradul de infracţionalitate la nivelul judeţului Gorj şi nu sunt minciuni, dar nu uitaţi să faceţi şi sinteza raportată la mia de locuitori. Eu cred că Gorjul a exportat infracţionalitate raportat la mia de locuitori”, a spus Victor Banţa.

Vizualizări: 4,495

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: