Gorjul, zonă defavorizată... de guvernanţi

Unul din motivele majore pentru care România este în continuare săracă este acela că bugetul este prost gestionat. Iar bugetul este prost gestionat din cauză că, deşi au trecut 19 ani de la Revoluţie, instituţiile statului funcţionează tot în sistem centralizat. Cum spunea Vasile Blaga, secretarul general al PD-L, România este condusă de un motor mare şi greoi, care este guvernul, când de fapt ar trebui să fie lăsate să lucreze 3.600 de motoraşe, adică toate administraţiile locale. Asta ar însemna ca banii de la bugetul central să ajungă la fiecare localitate după nevoi, dar şi după cât contribuie fiecare la umplerea acestui buget. Dacă s-ar face aşa, Gorjul ar ajunge cel mai bogat judeţ. Pentru că Gorjul, graţie industriei miniere şi energetice, are cea mai mare contribuţie la bugetul de stat. Dar, pentru că avem politicieni care nu ştiu să reprezinte interesele judeţului, Gorjul primeşte cei mai puţin bani de la bugetul central.

Politicienii vorbesc de mulţi ani despre descentralizare. La presiunea Uniunii Europene, fostul guvern Năstase a transferat o serie de responsabilităţi autorităţilor locale, dar nu le-a dat şi fondurile necesare. Adrian Năstase şi PSD nu au făcut decât să compromită ideea de descentralizare. În 2005, ministrul de atunci al Administraţiei, Vasile Blaga, a început cel mai amplu proces de reformă administrativă, dar acesta a fost blocat în 2007 de guvernul Tăriceanu, după scoaterea PD de la guvernare.

De ce şi-a dorit Tăriceanu să blocheze reforma în administraţie- De ce l-a ajutat Geaonă- Răspunsul e simplu. Dacă banii de la buget s-ar fi împărţit corect, în funcţie de nevoile cetăţenilor, Tăriceanu şi Geoană nu ar mai fi putut să aloce în această lună milioane de euro în colegiile în care candidează. Banii care ar fi trebuit să revină unor comune şi oraşe din Gorj au fost dirijaţi discreţionar de Tăriceanu şi Geoană în colegiile lor din Ilfov şi Teleorman. La fel s-a procedat şi pentru colegiul lui Năstase, pentru colegiul lui Orban, pentru colegiul lui Mitrea sau pentru colegiul lui Ruşanu.

Vorbim de milioane de euro cu  care candidaţii PNL şi PSD vor turna repede nişte asfalt, vor zugrăvi două şcoli şi vor da din greu pomeni electorale, ceea ce le va putea asigura victoria în alegeri.

Ceva firimituri au fost aruncate şi în Gorj, dar nu peste tot, ci doar în acele localităţi cu primari PSD sau PNL. Au fost ocolite 10 comune şi oraşe în care sunt primari ai Partidului Democrat Liberal şi una condusă de un primar PNG. Locuitorii din Rovinari, Tismana, Ţicleni,  Bâlteni, Dăneşti, Dragoteşti, Glogova, Licurici, Negomir,  Săuleşti şi Urdari trebuie să ştie că banii de care ar fi trebuit să beneficieze comunităţile lor sunt folosiţi de pesedistul Geoană şi penelistul Tăriceanu pe post de mită electorală în colegiile în care candidează.

Tăriceanu şi Geoană au blocat reforma în administraţie şi pentru că s-au prins că, dacă descentralizezi, nu mai eşti la butoane cu banii. Dacă descentralizau, nu mai puteau folosi bugetul de stat ca şi cum ar fi fost puşculiţa personală, nu ar mai fi putut să cumpere pentru poliţişti Loganuri cu 70.000 de euro, adică la preţ de BMW Q7. Unde s-a dus diferenţa de bani- Probabil în afişele şi bannerele electorale cu care au sufocat toată România.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: