Gornistul care aduce pâinea sătenilor din Muşeteşti

Un gorjean parcurge zilnic zeci de kilometri și străbate ulițele mai multor sate din comuna Mușetești doar pentru a le aduce oamenilor de acolo pâine proaspătă și produse de patiserie pe care, altfel, aceștia le-ar putea cumpăra doar dacă ar merge la magazinele din centrul localității.

Indiferent de vreme, localnicii îl așteaptă pe Ninu Iordache cu plasele deschise și cu banii pregătiți, fiecare știind dinainte cam ce dorește să cumpere. Produsul de bază rămâne pâinea, o marfă pe care acesta o ia de la o fabrică din Târgu Jiu în zorii zilei, iar dimineața ajunge cu ea la clienți. Duba pe care acesta a transformat-o în mașină de cărat marfă oprește la fiecare poartă.

„Ne scuteşte de drumuri”

Cu ajutorul unei goarne, oamenii știu că le-a venit pâinea și ies bucuroși din case pentru a o plăti. „Am lucrat la Uzina de la Sadu până să mă pensionez și toată viața am cărat plasele cu pâine. Erau kilometri întregi când mă căram cu plasa în mână. Acum e foarte bine că vine dumnealui direct la noi la poartă pentru că asta ne scutește de alte drumuri. Trebuia să mergem la magazine să căutăm pâine. Așa, cu timpul scutit facem alte treburi prin gospodărie”, a spus o localnică.

Le împarte bonuri fiscale

Vânzătorul ambulant de pâine spune că de 14 ani face serviciile acestea pentru consătenii săi. Fiecare client primește bon fiscal pentru marfa cumpărată, iar cei care refuză sunt alergați până intră în curte ca să ia bilețelul alb pe care sunt scrise niște cifre pe care mulți oricum nu le prea înțeleg. „Oamenilor nu le trebuie bonul, dar eu îl dau la fiecare în parte pentru că de asta mi-am luat autorizații. Vreau să fiu în regulă cu totul și să nu am probleme cu ANAF-ul sau cu Direcția Sanitar-Veterinară. Am controale și de la Poliție, de la toți, dar dacă ai actele în regulă nu o să ai probleme vreodată cu cineva. Orice ban încasat trebuie bătut pe casa de marcat pentru că, altfel, nu știi când te trage pe dreapta cineva și te ia la întrebări. Eu oricum fac treaba asta ca să îi ajut pe oameni. Zi de zi. Doar la Arșeni nu mă duc decât marțea și vinerea pentru că acolo mai sunt vreo câteva case cu bătrâni, iar ei își cumpără pâine cât să aibă pentru câteva zile. Ei dacă ar fi să meargă la un magazin ar avea de mers vreo 5 kilometri, drumul e foarte prost, că de aia nici eu nu mă duc zilnic, vă dați seama ce greu le-ar fi”, spune Ninu Iordache.

Vizualizări: 11,022

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: