Grupa sanguină influențează riscul de AVC timpuriu

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa sanguină A au un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu persoanele cu alte grupe. Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice de pe suprafața globulelor roșii din sânge. 


Grupele sanguine sunt notate cu A, B, AB sau O (zero). Dar în cadrul acestor grupe majore de sânge există variații subtile care decurg din mutații ale anumitor gene. Cercetările genomice au descoperit o relație clară între gena subgrupului A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce, informează Science Alert.

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600.000 de persoane fără accident vascular cerebral. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani.

O căutare la nivelul genomului a evidențiat două locații puternic asociate cu un risc timpuriu de AVC. Una dintre acestea a coincis cu locul în care se află genele pentru grupa sanguină. O a doua analiză, a unor tipuri specifice de gene ale grupei de sânge, a arătat apoi că persoanele al căror genom avea o variație a grupului A aveau o șansă cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu o populație de alte grupe de sânge.

În fiecare an, în SUA, puțin sub 800.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral. Cele mai multe dintre aceste evenimente, aproximativ trei sferturi, apar la persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani, riscurile dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.

Vizualizări: 1,969

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: