Graure: Trebuie să reducem preţul de cost al energiei

Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, a declarat că în acest moment se urmăreşte reducerea preţului de cost al energiei pentru a putea intra pe piaţă. Directorul companiei al companiei a mai spus că 60 la sută din preţul energiei reprezintă costul cărbunelui.

 Acesta a mai adăugat că pe piaţa este multă energie hidro, la preţuri accesibile, şi că Turceniul poate intra pe piaţă doar prin reducerea costului. „Pe piaţă este destulă energie, energie produsă pe hidro, pe nucleară şi în condiţiile acestea noi trebuie să avem o grijă foarte mare, să ne reducem preţul de cost pentru a putea intra pe piaţă, pentru a putea intra la licitaţii şi a putea avea desfacere. Având în vedere că preţurile pe piaţă au scăzut şi noi trebuie să ne reducem preţul de cost ca să putem intra“, a spus Graure.

Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a menţionat că în prezent se lucrează la bugetele pentru 2011 cu o reducere a costurilor între 15 şi 20% atât pe cărbune, cât şi pe partea de energie. „Costul cărbunelui este 60% din costul energiei. Dar asta nu înseamnă că fiind 60% restul de 40% nu trebuie şi ele analizate şi reduse. Pe toată structura de costuri ne propunem să găsim setul de măsuri care să ne asigure pentru anul viitor o reducere a costurilor pentru energie electrice de 15 -20 % pentru că suntem conştienţi că numai în felul acesta ne asigurăm accesul pe piaţă a energiei. Energia este deja o piaţă competitivă. Dacă nu oferi energie ieftină şi servicii de calitate nu iese fum pe coş. Este foarte simplu“, a mai spus Manţog.

Pachete pentru export

Directorul economic a mai spus că soluţia pentru sistemul energetic este exportul de energie, ceea ce ar duce şi la un echilibru mai bun între cerere şi ofertă pe piaţa internă. Manţog spune că au fost zile în care România a avut export de 900 MW. „Ieşirea cu 900 MW goleşte consumul intern şi ne dă posibilitatea pe de o parte să intrăm la funcţionare, iar pe de altă parte şi piaţa pentru ziua următoare şi piaţa de echilibrare funcţionează altfel, mai cresc preţurile. În ceea ce priveşte exportul, Turceniul participă în două pachete. Pentru că preţul pe termo singur este prea mare faţă de oferta care există la export şi atunci pentru a veni cu un preţ competitiv pentru export trebuie făcut un pachet mixt, termo-hidro, eventual nuclear. Noi trebuie să facem pachetul acesta şi să venim la piaţă pentru că cei la care exportăm au producătorii organizaţi în structuri mixte termo-hidro“.

Manţog a mai spus că atunci când Electra şi Hidroenergetica vor fi înfiinţate, preţul pachetelor pentru export va fi stabilit în interiorul companiilor. „Atunci preţul pachetelor va fi stabilit intern, în cadrul Electra, fără să facem aranjament comercial, cum suntem obligaţi să facem în România. Chestia asta cu pachetele pe care o facem pentru a ajunge la preţuri competitive nu va mai fi necesară atunci când se vor înfiinţa Electra şi Hidroenergetica“, a încheiat Manţog. 

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: