Cariere experimentale la Roşia de Amaradia

Extravilanul comunelor Roşia de Amaradia şi Prigoria vor fi în curând transformate în şantiere din cauza exploatărilor miniere ce urmează a fi făcute acolo. Este vorba de nişte cariere fantomă folosite în scop experimental ce se vor extinde pe suprafeţele celor două comune.

Primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, este încântat de acest proiect tocmai pentru că presupune asigurarea unui loc de muncă permanent pentru 50 dintre locuitorii comunei. La Roşia de Amaradia, experimentele se vor extinde pe o suprafaţă de aproximativ 10 ha şi nu afectează în nici un fel mediul pentru că oricum în zonă erau efectuate excavaţii. „În prezent, există carieră în funcţiune la Goruniş, ceea ce vor ei să facă este să-şi extindă perimetrul de exploatare să vadă dacă sunt resurse. Este un fel de unitate minieră fantomă, folosită doar în scop experimental, este conform legii, au fost îndepliniţi toţi paşii”, a declarat primarul Liviu Cotojman.

Cele 10 ha de teren sunt amplasate în extravilanul comunei Roşia de Amaradia şi este o zonă grav afectată de alunecările de teren. Primarul îşi doreşte cu atât mai mult exploatarea experimentală a resurselor de lignit cu cât odată finalizate lucrările, terenul va fi refăcut şi redat circuitului agricol. „Este o zonă părăsită, au fost foarte multe alunecări de teren, dacă nu se vor găsi resurse, terenul va fi refăcut şi redat circuitului agricol. Pentru comună este foarte important mai ales pentru că se continuă asigurarea unui loc de munca pentru cei 50 de oameni care lucrează în prezent acolo”, a declarat Liviu Cotojman.

În perimetrul Goruniş, acolo unde urmează a fi făcute experimentele, excavaţie minieră datează încă din anii 1980-1982, potrivit primarului Liviu Cotojman.

Experimentele se vor extinde însă şi pe suprafaţa comunei Prigoria, tot pe un teren extravilan. Dezbaterea publică referitoare la aceste experimente va avea loc pe 5 octombrie la primăria Prigoria şi în data de 4 octombrie la primăria Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: