Greenpeace și Bankwatch, noi proteste față de exproprierile cerute de CEO

Activiștii de mediu de la două organizații non-guvernamentale i-au cerut Guvernului să reanalizeze două proiecte de hotărâri prin care se va permite extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia de Jiu prin exproprieri. În primăvară ecologiștii au venit şi la Runcurelu și au cerut modificarea ordonanței date acum un an de Guvern prin care Complexului Energetic Oltenia i se permite să ia proprietățile localnicilor la prețuri modice pe motiv că exploatările miniere au devenit cauză de utilitate publică.

La fel par să stea lucrurile și acum, ecologiștii de la Greenpeace și Bankwatch spunând că argumentele folosite de guvernanți în noile proiecte de hotărâri sunt unele depășite. Argumentele respective s-ar regăsi în Strategia Energetică valabilă pentru perioada 2007-2020, între timp Uniunea Europeană pregătindu-se să ratifice Acordul de Mediu de la Paris.

Pretenţiile localnicilor nu sunt exagerate
„Proiectele celor două hotărâri nu conțin argumente cu privire la modul în care sunt afectate în prezent securitatea energetică, siguranța națională, dezvoltarea durabilă, competitivitatea, prețul energiei sau dezvoltarea industriei din România. O temă centrală a celor două proiecte de hotărâri este aceea că “Proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietăţii.” Din informațiile deținute de Greenpeace România și Bankwatch România, două ONG-uri care au desfășurat mai multe acțiuni în Gorj în ultimii ani, proprietarii terenurilor nu refuză înstrăinarea terenurilor. Localnicii vizați au încheiat în ultimii ani convenții cu Complexul Energetic Oltenia prin care se angajează să predea proprietățile în schimbul unor sume de bani propuse chiar de către companie. Prin urmare, nu este necesară declanșarea procedurilor de expropriere în baza Legii 255/2010, transferul proprietăților fiind posibil pe baza negocierilor directe, ca în anii precedenți. Singura „pretenție exagerată” a familiilor expropriate este asigurarea unor locuri de muncă în cadrul CEO pentru unul sau mai mulți membri ai familiei - în funcție de suprafețele cedate - așa cum s-a procedat și în trecut în astfel de împrejurări. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința Ministerului Energiei printr-o petiție a locuitorilor din localitățile Miculești și Croici afectați de extinderea carierei Jilț Sud”, arată cei de la Greenpeace și Bankwatch.

Ecologiştii susţin achiziţia directă
Coordonatorul campaniilor de la Greenpeace, Ionuț Cepraga, consideră că Guvernul ar trebui să renunțe la procedura exproprierilor pe motive de utilitate publică, lucru pe care îl doresc și localnicii ce ar urma să fie afectați de extinderea perimetrelor miniere. „Deoarece abuzurile nu trebuie tolerate – nici specula imobiliară invocată la fundamentarea hotărârilor de guvern dar nici încălcarea dreptului de proprietate de către acestea din urmă – susținem revenirea la procedeul achiziției directe, anterior HG-urilor. Considerăm că soluția constă în gestionarea individuală a fiecărui caz, pentru atingerea unei înțelegeri echitabile între părți”, spune reprezentantul Greenpeace.

Vizualizări: 1,205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: