Grevă la Puşcărie

Angajaţii Penitenciarului din Târgu Jiu îşi serbează azi ziua, iar mâine se pregătesc de o grevă japoneză care va deschide seria unor proteste mai ample. Viitorii grevişti sunt organizaţi în două sindicate, iar dacă până acum nu am auzit de acţiuni de protest pe la puşcărie, acum avem ocazia să aflăm că ambele structuri sindicale s-au înţeles şi au pus la punct un calendar comun de proteste.
 Cele două sindicate din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, respectiv, Sindicatul Solidaritatea 2004, condus de Petre Florin Şchiopu, şi Sindicatul Lucrătorilor din Penitenciar, condus de Marius Măceşanu, au anunţat că, pentru prima dată au în comun o listă de revendicări şi un program de măsuri de protest. Toate acestea sunt determinate de fondurile tot mai puţine alocate de la buget pentru penitenciare, conflicte de muncă similiare fiind programate şi în restul ţării.
 Sindicaliştii de la puşcărie vor intra mâine în grevă japoneze, liderii lor urmând să prezinte într-o conferinţă de presă comună motivele declanşării acestor proteste. Conform unui comunicat de presă al celor două organizaţii sindicale, angajaţii puşcăriei se plâng de subfinanţarea cronică a instituţiei, de dotările de care au parte şi de condiţiile precare de lucru. Sindicaliştii cer administraţiei centrale şi să semneze cât mai degrabă acordul colectiv şi contractul colectiv de muncă, angajaţii penitenciarelor fiind funcţionari publici.
 
 Lista de revendicări

 "1. -Lipsa de interes și amatorismul au dus la SUBFINANŢAREA CRONICĂ a sistemului penitenciar, condițiile de lucru sunt degradante și umilitoare, iar autoritățle refuză să-și onoreze obligațiile legale privind transparența decizională și colaborarea cu organizațiile sindicale reprezentative. Sistemul penitenciar se află în incapacitate funcţională. 112 Milioane RON (aprox. 15% deficit) sunt necesari pentru plata facturilor la utilităţi, majoritatea penitenciarelor fiind ameninţate cu întreruperea utilităţilor. Investiţiile au fost oprite, iar drepturile salariale ale personalului nu pot fi asigurate. Dotările și amenajările sistemului penitenciar rămân, în lipsa unui program de investiții, la nivelul anilor ’60. Bolile profesionale și riscurile pentru viața și sănătatea personalului sunt o problemă ignorată de autorități.
2. -Acordul Colectiv. ANP și MJLC refuză, deși negocierile s-au încheiat, să semneze Acordul Colectiv privind activitatea funcționarilor publici. Solicităm ANP și MJLC să semneze și să pună în aplicare de urgență Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici și Contractul Colectiv privind personalul contractual din sitemul penitenciar.
3. -Transparență decizională. MJLC și ANP promovează în mod netransparent și discreționar măsuri care sunt, în lipsa consultărilor, aventuri costisitoare pentru plătitorul de impozite. Măsuri absolut nefundamentate precum reprofilarea penitenciarelor au crescut nejustificat cheltuielile de funcționare. Săptămâna trecută, la 8 luni după începerea acestui program, ANP încearcă să facă o notă de fundamentare. Acte normative sunt promovate în secret, iar ANP și MJLC resping programat orice încercare de comunicare", se arată într-un comunicat al celor două sindicate din Penitenciarul Târgu Jiu.
 Programul de proteste al salariaţilor din puşcării presupune şi organizarea unui miting la Bucureşti peste două săptămâni, dar şi o grevă de avertisment la sfârşitul lunii, după care va fi decisă data intrării în grevă generală, în cazul nerezolvării revendicărilor.


Vizualizări: 478

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: