Greva lui Bunoaica, declarată ilegală. Mitrescu i-a calculat prejudiciul!

Greva minerilor de la Cariera Lupoaia, din noiembrie anul trecut, a fost declarată ilegală de judecători. Liderul sindical Nicu Bunoaica a aflat din presă că a pierdut procesul, dar nu a crezut informația. Un alt lider sindical, Constantin Mitrescu, crede că sindicatul lui Bunoaica va fi pus la plată de Complexul Energetic Oltenia, estimând un prejudiciu de 100.000 de lei. Riscul este minim, câtă vreme instanța a reținut că greva a durat două ore. Asta deși compania a depus documente din care rezultă că minerii din trei schimburi au fost pontați ca fiind în grevă. Pentru obținerea de despăgubiri, CE Oltenia ar trebui să facă un nou proces.

Greva a avut loc în 29 noiembrie 2018, la Cariera Lupoaia. Juristul companiei a arătat în instanță că “această grevă s-a desfășurat pe parcursul a 3 schimburi, iar la sfârșitul zilei, respectiv după schimbul 3, au declarat că înțeleg să suspende manifestările până la o dată ulterioară, înaintând reprezentanților administrației o listă cu revendicări, care sunt aceleași cu cele înaintate de pe e mail-ul oficial al sindicatului, care în general vizau majorarea drepturilor salariale”.

Administrația a dorit să demonstreze că Sindicatul Solidaritatea 2013, condus de Nicu Bunoaica, a fost inițiatorul protestului ilegal.

Manifestările minerilor, considerate violente și zgomotoase

Compania a susținut în instanță că “reprezentanții Sindicatului sunt cei care au antrenat mișcările de protest, care au fost foarte violente, zgomotoase, au întrerupt activitatea în toată cariera pe parcursul a 24 de ore, 136 persoane participând activ la acest eveniment, iar ceilalți susținându-i într-un mod mai puțin agresiv, cu toții fiind pontați în grevă în acea zi, stare de fapt pe care nu au contestat-o”.

Potrivit unui document de la dosar, sindicatul acuzat nu a negat greva, ci doar sensul juridic al acesteia. Tribunalul Gorj a constatat pe data de 10 decembrie că greva a fost ilegală, iar pe 25 februarie Curtea de Apel Craiova a respins apelul sindicatului Solidaritatea 2013 ca fiind nefondat, decizia primei instanțe rămânând definitivă.

Instanța a apreciat că nu au fost respectate procedurile de declanșare a grevei. Potrivit dispozițiilor art. 182 din Legea dialogului social 62/2011 „Greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilitățile de soluționare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfășurarea grevei de avertisment și dacă momentul declanșării acesteia a fost adus la cunoștința angajatorilor de către organizatori cu cel puțin două zile lucrătoare înainte".

Sindicatul spune că a fost un protest spontan

Reprezentanții sindicatului au explicat în instanță că minerii lucrează în condiții grele, ceea ce nu se reflectă în salarii, iar asta a acutizat nemulțumirea oamenilor. Salariații au fost mai întâi în grevă japoneză, fără a suspenda activitatea. Protestul a fost declanșat atunci când salariații de la secția concasare-livrări au fost înștiințați că vor fi nevoiți să lucreze în zilele de Crăciun și Revelion fără a primi o bonificație suplimentară.

“Încercările eșuate de a ajunge la un consens au culminat cu organizarea unui protest spontan în data de 29.11.2019 de către unii mineri din sectorul concasare livrări, cărora li s-au alăturat în semn de solidaritate colegi de la alte sectoare. Protestul a durat două ore, iar activitatea a fost reluată în scurt timp, după începerea discuțiilor cu conducerea societății reclamante”, a fost apărarea sindicatului.

Protestatarii au considerat atunci că trecerea la program continuu presupune acordarea unui spor prevăzut în CCM. “Soluția propusă a fost acordarea unei bonificații de 87% pentru timpul de lucru din zilele de 25 și 31 decembrie și asigurarea unui flux continuu pe posturile productive (livrare și excavație) prin acordarea unui spor de tura de 5,5%. Reprezentanții Complexului au lăsat aceste solicitări fără răspuns”, se arată în apărarea de la instanță a sindicatului.

Sindicatul a arătat că protestul a fost unul spontan, nu o grevă în sensul legii Dialogului Social nr. 62/2011. “Utilizarea cuvântului "grevă" în spațiul public pentru a face referire la evenimentul din 29 noiembrie nu este un argument suficient pentru a antrena sensul juridic al acestei noțiuni, în limbajul comun, acest termen este foarte des utilizat pentru a desemna o activitate prin care se arată opoziția față de o măsură. Mai mult decât atât, prin acest protest, nu s-a urmărit satisfacerea unor cerințe propriu-zise, ci scopul a fost acela de crea premisele pentru a discuta despre revendicările lăsate fără răspuns”.

Soluție

Instanța a admis doar în parte cererea CE Oltenia, în sensul că greva a fost declarată ilegală, dar nu s-a mai dispus încetarea acesteia, pentru că ar fi durat doar două ore. “În ceea ce privește capătul de cerere având ca obiect încetarea grevei, acesta va fi respins ca rămas fără obiect, având în vedere că din probele administrate a rezultat faptul că durata grevei a fost de două ore, după care aceasta a încetat, în lipsa unor dovezi certe instanța neputând presupune intenția pârâtului de a relua greva”, scrie în hotărârea de la Tribunalul Gorj, care a rămas definitivă.

Prejudiciul, calculat de Mitrescu

Constantin Mitrescu, reprezentant al Federației Naționale Mine Energie, crede că prejudiciul se ridică la o sută de mii de lei. “Că vrea, că nu vrea Boza sau complexul, îl obligă legea să recupereze prejudiciul. Oamenii o să plătească. Gândiți-vă 24 de ore sau 36 de ore de staționare a unei cariere din cauza unui sindicat care a mințit, sunt niște tone de cărbune, sunt niște nerealizări, se calculează un prejudiciu, probabil 100.000 de lei”, a spus Mitrescu la Radio Infinit. Acesta îl acuză pe Bunoaica de faptul că a îndemnat oamenii să oprească lucru într-o perioadă în care fiecare salariat primea circa două mii de lei în plus peste salariul de bază și crede că sindicatul va plăti banii din cotizații pe 2-3 ani pentru achitarea prejudiciului.

Vizualizări: 4,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: