Semnături în cariere: Nu se tem de pușcărie, cât se tem de cizme

Strânge semnături în cariere și termocentrale pentru reducerea vârstei de pensionare și pentru desființarea departamentului de inspectori sociali. Este demersul inițiat de sindicalistul Nicu Bunoaica din Complexul Energetic Oltenia. Tabelele au fost lăsate până acum în cinci cariere și în termocentrale, iar acțiunea va continua în toate entitățile miniere.

Sindicalistul Nicu Bunoaica a explicat că oamenii sunt receptivi. Sunt de acord cu demersul său și își doresc să iasă la pensie mai devreme față de cum prevede legea în prezent. Atât minerii, cât și energeticienii și-ar dori să se pensioneze la 53 de ani. Cel mai mult îi sperie bolile tot mai dese în rândul salariaților, care ajung să moară cu mult înainte să iasă la pensie.

“Am fost la Roșia, Pinoasa, unde am făcut departamente sindicale și la Jilț Nord și la Tismana II. Am promis că mă duc la toate carierele și termocentralele. Am mers și la Craiova II, unde liderii de sindicat nu au reprezentat oamenii cum trebuie. Oamenii au cerut salarii mai mari. Sunt pregătiți să meargă oriunde, chiar să facă mineriadă. Se uită la colegii lor că sunt bolnavi și nu mai pot și îi sperie acest gând. Sunt oameni care fac eforturi inumane să i se aprindă becul domnului Boza în birou și mie acasă! Oamenii aceștia merită mai mult, merită să plece acasă la o vârstă, nu să moară la locul de muncă”, a fost mesajul lui Nicu Bunoaica.

„Ne-au furat la greu!”

Reducerea vârstei de pensionare nu este singura dorință a salariaților din producție. Angajații Complexului Energetic Oltenia și-ar dori și ca o parte din drepturile obținute în urma grevei generale să le fie adăugată la salariul net. „La Jilț Nord, sunt niște oameni extraordinari, care își doresc reducerea vârstei de pensionare, să nu-și mai bată nimeni de ei. Își doresc o medie de 600-700 de lei de băgat net în salariul tarifar, să nu mai poată să-i ia nimeni. În actul adițional, le sunt condiționați acești bani. Dacă ai concediu de odihnă patru, cinci zile, nu iei niciun ban sau iei în funcție de zilele efectiv lucrate. Nici Federația Energetica nu are actul adițional. S-a semnat actul cu ITM și o federație nu-l are. Vor veni acte adiționale individuale să le semnăm. Păi ce semnăm? Să ne fure iar, cum ne-au furat și cu recuperările din programul la 7 zile și cu zilele de sărbătoare. Pe decembrie și ianuarie, ne-au omorât cu zilele. Au furat la greu din recuperări”, a adăugat Bunoaica.

Sindicalistul duce o luptă grea și pentru ca inspectorii sociali să dispară din organigrama companiei: „Cât oi exista eu în minerit, nu am liniște până nu-i văd în cizme pe acești inspectori sociali. Ei nu se tem de pușcărie, cât se tem de cizmă, pentru că ei n-au mers prin noroaie”.

Vizualizări: 5,096

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: