Grigorescu: Cărbunele, încă zece ani în mixul energetic

Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a declarat că problemele financiare ale CE Oltenia sunt cauzate de ani de influenţă politică, risipă şi corupţie. Într-un interviu acordat Realitatea TV el i-a răspuns şi fostul premier, deputatul de Târgu Jiu Victor Ponta, care declara că actualul guvern vrea să închidă mineritul. Grigorescu susţine că nu se pune problema să închidă domeniul care acoperă 28% din energia ţării.
Grigorescu a declarat la Realitatea TV că în sectorul energetic sunt două tipuri de companii: unele pe profit, viabile, şi altele măcinate de corupţie, CEO fiind în a doua categorie. "Cu siguranţă este unul din exemplele în care implicarea politică a fost mai pregnantă. Sigur că acolo sunt cunoscute afirmaţiile sau chiar ingerinţele mediului politic asupra companiei, începând de la numirile în funcţii de conducere, de la împărţirea acestora după algoritmi care nu au legătură cu meritocraţia sau cu eficienţa economică, la dispoziţii cum că această companie trebuie să livreze către terţe marfă pentru care n-a încasat niciodată bani, care atârnă la balanţa financiară, până la lucruri care fac astăzi obiectul unor investigaţii penale", a subliniat ministrul Energiei. 
Grigorescu a răspuns acuzaţiilor făcute de fostul premier Victor Ponta în luna iulie a acestui an, potrivit cărora una dintre "sarcinile" Guvernului Cioloş este distrugerea sistemului energetic românesc. "Dacă cineva crede că noi în România putem să închidem o sursă de producţie de energie care ne acoperă astăzi 28% din consum şi pe care eu cred că va rămâne o constantă în mixul energetic semnificativă cel puţin pentru încă 10 ani de zile, cred că asta nu este o abordare serioasă", a continuat acesta. 
Banii care nu există
Victor Grigorescu a subliniat că din opt proiecte depuse de Complexul Energetic Oltenia au fost aprobate pentru finanțare doar două, aceasta fiind și una dintre problemele cu care se confruntă compania. Cert este că banii despre care vorbeşte Grigorescu nu au intrat în conturile companiei, ei sunt încă pe hârtie. "Mă bucur, de exemplu, că anul acesta din Planul Național de Investiții am putut să dăm bani Complexului Energetic Oltenia pentru a-și moderniza niște capacități de producție", a arătat oficialul. 
Totodată, Grigorescu a explicat că o altă problemă în redresarea sistemului energetic românesc este atragerea profesioniştilor în consiliile de administraţie şi supraveghere. Şi la CE Oltenia s-au retras doi membri la câteva zile de la selecţie. Nici până acum nu au fost numite alte persoane în locul celor plecate.

Vizualizări: 1,243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: